Redaktionsbloggen

En glad Positive Oluwo och Nils Lidman till höger tog initiativet till Olumo Soundz. Bild: Ali Jehad

Mer afrobeat från Olumo Soundz – och nu öppnar The Shrine igen

13 maj 2022

Läste ni om och lyssnade på sköna afrobeatbandet Olumo Soundz från Malmö i Liras vårnummer? De var också med på vår spellista Lira Lyssna tillhörande samma nummer.

Knappt har vinylen på deras debutalbum stelnat innan de nu är på gång igen med mer musik – i dag släpptes den 16 minuter och 42 sekunder långa Journey i diverse strömmade kanaler. Lyssna via Bandcamp eller se videon som fångade själva inspelningen:

Bandet kan nu också berätta att deras Fela Kuti-inspirerade klubb, The Shrine, har nypremiär på Grand i Malmö den 11 juni.

Vi publicerar här texten om dem från Lira #1 2022, där de berättar mer om sin musik:

Maxad musik på The Shrine

Med Fela Kutis och senare sonen Femi Kutis klassiska klubb i Lagos som inspiration drog häromåret afrobeatkollektivet Olumo Soundz igång ett alldeles eget The Shrine hemma i Malmö.

När pandemin nu förhoppningsvis går mot sitt slut är planen att återigen bjuda in publiken till helkvällar med den afrikanskt jazzfunkiga livemusiken i fokus.

Saxofonisten Nils Lidman är en av initiativtagarna och berättar om de första klubbkvällarna som hölls 2018 och 2019 på olika ställen i Malmö, som Grand, Klaffbron och Plan B.
– Vår ambition var att återskapa lite av stämningen från Fela Kutis The Shrine i Lagos med tre timmars livemusik för dansande publik. Livemusik i stället för dj så att säga. Vi hade flera fantastiska kvällar med mycket folk!

Pandemin har Olumo Soundz ägnat åt att färdigställa debutalbumet United nonsense, som släpptes i december. Live brukar bandet varva Fela Kuti-covers med eget material, men på skivan är all musik nyskriven, i klassisk afrobeatstil.

Jag frågar Nils Lidman vad det egentligen är som lockar i Fela Kutis musik?
– Den är oerhört själfull. Och väldigt maxad! Den har ju nästan allt. Den är dansmusik, konstmusik, traditionell yoruba-musik, jazz, soul, politiskt protestmöte, allt i ett. Icke-kommersiell popmusik. Och polyrytmiken suger in en i groovet, man försätts i trans!

Texterna går också de i typisk Fela Kuti-anda, med budskap om fred, upprop mot sociala orättvisor och uppmaningar att kämpa för sina drömmar. Nils Lidman menar att de politiska budskapen är lika relevanta i dag som på Felas tid.
– De koloniala strukturerna finns kvar, rasismen finns kvar, korruptionen finns kvar och de globala marknadskrafterna exploaterar människor och naturresurser hårdare nu än då.

Bandets vokalist och textskrivare är Positive Oluwo, med ursprung i just Nigeria och Lagos, och han intygar att ikonen inte är bortglömd på hemmaplan.
– Fela Kuti är fortfarande högst relevant i nigeriansk politik och kultur. Hans musik spelas dagligen på radio och hans budskap används i nya sammanhang.

Varje gång Positive Oluwo återvänder till hemlandet besöker han dagens Afrikan Shrine, som numera huserar i Ikeja, norr om själva Lagos, och drivs av sonen Femi Kuti.
– Det är en enorm scen där olika slags musiker framträder dagligen och där Femi själv spelar live varje fredag och söndag och även repar på onsdagarna. Folk går dit för att slappna av och friska upp sig. Där möts folk från olika bakgrunder, alla bemöts på ett likvärdigt sätt.

Avknoppningen i Malmö har alltså tvingats till en paus under pandemin men Nils Lidman lovar att de ska komma igång igen snart.
– Absolut! Att spela i klubbmiljö är det vi trivs bäst med och med vårt nysläppta debutalbum hoppas vi kunna ha klubben regelbundet framöver.

text: Patrik Lindgren

FOTNOT:
Som nämndes i början är det nu alltså klart med nypremiär för klubb The Shrine den 11 juni på Grand i Malmö.
Positive Oluwo har även inlett en solokarriär som artist, med ett poppigare, modernare afrobeatsound. Fem singlar finns hittills på digitala tjänster.


Fler recensioner

Annonser