Redaktionsbloggen

Mäktigt och maffigt med Lindström & co

14 feb 2023

Johan Lindström Septett
Fasching, Stockholm, 11 februari 2023

Gitarristen och pedal steel-virtuosen Johan Lindström är synnerligen väletablerad inom både jazz och andra genrer, och den septett han sedan några år tillbaka leder består av idel välkända namn. Trots att det egentligen sällan är gitarren som riffinstrument som står i centrum här blir låtarna ofta påtagligt tunga, vilket till stor del kan tillskrivas kombinationen barytonsaxofon och låga klarinetter. Till det kommer dessutom att Jesper Nordenström trycker på ganska så rejält på orgeln, ibland med hela nävarna i sina solon.

Och givetvis svänger det ordentligt också, i synnerhet i de bluesigare låtarna, där trummisen Konrad Agnas får till extra mycket gung. Kontrabasisten Josef Kallerdahl spelar ett fint oackompanjerat solo, liksom Nordenström på flygel, men annars är det främst blåsarna och keyboards som står för solona. Mats Äleklint ryter loss i trombonen, Jonas Kullhammar likaså på baryton och Per Texas Johansson briljerar på både klarinett och tenorsax.

När den sistnämnda byter till den maffiga kontrabasklarinetten och brummar loss helt ensam tar han tillvara på hela det mäktigt låga registret, och när resten av bandet så småningom kommer in blir det alltmer kakofoniskt. Ur stöket växer ett tjutande Moogsynt-solo fram, där Nordenström vrider på mängder med rattar och får fram kvällens kanske mest högenergiska spel.

Bandledaren har skrivit all musik för septetten, och är en lika varierad kompositör som han är skicklig gitarrist. Han håller sig gärna i bakgrunden och plockar fram små melodi-inpass på gitarr eller lockar ut egendomliga ljud ur sin pedal steel, men när han i extranumret – även det en blues – drar igång ett solo på Stratocastern hinner han knappt börja innan jublet stiger. Uppenbart efterlängtat!

text & bild Rasmus Klockljung


Fler recensioner

Annonser