! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Liras sommarnummer är här!

29 maj 2020

Det är bara några få månader sedan vårt förra nummer kom ut, men inget är sig likt. Coronapandemin har lagt sordin på hela musiklivet och slår urskillningslöst och hårt mot musiker, arrangörer och andra branschaktörer som tvingats ställa om till överlevnads-mode.

I ett stort reportage skildrar vi den långa, konstiga, svåra våren för svenskt och internationellt musikliv, men blickar förstås också framåt: hur ska det gå? Hur kommer vi tillbaka? Duon Långbacka-Bådagård berättar öppet om den känslomässiga berg och dal-banan mellan panik och framtidshopp.

Utmaningarna som väntar är enorma, men slående är också kraften i motreaktionerna – krisen har väckt en imponerande kreativitet och kämpavilja.

Liras sommarnummer kommer utan festivalguide men med desto mer läsning. I en lång svit lyfter vi fram åtta utvalda svenska frilansmusiker som presenteras i personliga miniporträtt. Mer utförliga är intervjuerna med Lina Nyberg och Lucinda Williams, två veteraner från skilda världar men bägge med en aldrig sinande skaparkraft.

Vi berättar historien om musiklägret Ethno som i år (skulle ha) firat 30 år och har spridits över hela världen efter den småskaliga starten i Falun.

Möt också trion Groupa på isländsk exkursion och sudanesiske Ebo Krdum som får Stockholm att svänga med sitt prisade band Genuine Mezziga.

Vi minns också några av dem som lämnat oss den här brutala våren: Tony Allen, Manu Dibango och John Prine.

Med detta tar vi sommar, så gott det nu går, och återkommer med ett späckat höstnummer i september – då förhoppningsvis i en värld på återgång till det någorlunda normala …

Stöd oss gärna genom att prenumerera – alltid det bästa sättet – så lovar vi att enträget fortsätta vår skildring av all den musik som får världen att svänga! Just nu kan du välja att ge upp till hälften av prenumerationspengen till ett valfritt spelställeläs mer här!

Lira-redaktionen, 29 maj 2020

Annonser