Redaktionsbloggen

Solo Cissokho 2012. Bild: Wikimedia.

Koramästaren Solo Cissokho är död

5 maj 2019

Koramästaren Solo Cissokho gick bort i går lördag den 4 maj blott 56 år gammal, efter en längre tids sjukdom. Han avled omgiven av sina närmaste i Oslo, där han hade sin hemvist de sista åren även om han också regelbundet återvände till sitt Senegal.

Han föddes 1963 i Casamance, Senegal, men flyttade till Norge 1995 och har sedan dess varit en viktig del av det nordiska musiklivet, alltid öppen för samarbeten över traditionsgränser.

Det så lyckosamma samarbetet med svenska spelmannen Ellika Frisell startade 1998 och med skivan Tretakt Takissaba (2002) fick de stora framgångar internationellt, och den följdes upp med Abaraká! Tack! några år senare. 2013 kom skivan Now, den gången i trio med slagverkaren Rafael Sida Huizar.

Tidigare hade han även samarbetat med norska folksångerskan Kirsten Bråten Berg på skivan Frå Senegal til Setesdal. För några år sedan lanserades också ett uppmärksammat samarbete med litauiskan Indrè Jurgeleviciute på kanklès och sång. Andra han spelat med är Ale Möller och alldeles nyligen turnerade han med bluesmannen Eric Bibb.

Musikerfamiljen Cissokho är stor och Solo Cissokho betraktades som något av dess familjeöverhuvud. Det var för övrigt Solo Cissokho som en gång bjöd in Sousou Cissoko i familjens nätverk, vilket ledde till hennes möte med sedermera partnern Maher Cissoko, lillebror till Solo. En annan välkänd familjemedlem är den numera i England baserade Seckou Keita, Solos systerson.

Patrik Lindgren

Annonser