! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Kora plus ett gånger sex är lika med finstämda äventyr

Koraspelaren Lamine Cissokho släpper nu skivan Kora +1 – sex duolåtar i möte med lika många musiker, ett album som vår recensent Lena K Andersson bland annat skriver så här om i recensionen: ”svenska folkmusikaliska molltongångar vävs in i musiken tillsammans med Cissokhos kora på ett effektfyllt, poetiskt sätt”.

Här följer en intervju publicerad i senaste numret av Lira:

Lamine Cissokho kommer ursprungligen från södra Senegal och hans familj är Mandingogrioter – ett släktträd som kan spåras så långt tillbaka som till 1300-talet. Sedan 2001 är Cissokho bosatt i Sverige.

När Lira når Cissokho en sen vardagskväll är han på väg hem från en spelning i Västerås; han parkerar bilen och berättar om hur det går till när koran möter det oväntade.
– Jag och min producent Karl-Jonas Winqvist var överens om att vi ville göra en annorlunda och instrumental skiva. Jag hade så många instrumentala låtar som jag inte haft möjlighet att spela in tills nu. Vi funderade på vilka instrument som skulle vara med … och när Karl-Jonas föreslog dragspel skulle jag precis säga det själv! Likadant med kontrabas.

Resten var en våghalsig resa. De sex medverkande musikerna på plattan fick visserligen höra låtarna (två traditionella och resten originalkompositioner) innan inspelningsdagen, men många av dem träffade Cissokho för allra första gången i studion.
– Jag hade till exempel aldrig spelat ihop med dragspel förut, och vår tid var ganska begränsad, men vi hann spela in två-tre låtar per dag. Det krävdes mycket koncentration.

På Kora +1 möter han bland andra sin bror Abdou Cissokho som även han spelar kora, Lisa Långbacka på accordeon och Emil Skogh på kontrabas.
– Jag ville ha med en koraduett, och sen var dragspel och kontrabas två instrument som jag var väldigt nyfiken på. Dragspelet har så många möjligheter, man kan spela långa toner och jättemycket ackord … Det passar till mitt sätt att spela kora, dragspelet lägger en matta som jag kan flyga på och improvisera över.

Releasekonserten för Kora +1 äger rum den 28 oktober på Stallet i Stockholm. Se fram emot en kväll i korans och improvisationens tecken!

Sunniva Brynnel

Musikerna på Kora +1:
Lamine Cissokho, kora
Lisa Långbacka, accordeon
Iiris Viljanen, Fender Rhodes
Emil Skogh, kontrabas
Tomas Hallonsten, synt
Abdou Cissokho, kora
Liliana Zavala, slagverk

Annonser