! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Duetter med kora

Lamine Cissokho

Kora +1

Skivbolag: Sing a Song Fighter/Border
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 27 okt 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ett spännande album med duetter där Lamine Cissokho på kora är både musikant och låtskrivare. Blandningarna hade kanske känts ännu mer överraskande om man tidigare inte hade hört Ellika Frisells och Solo Cissokhos album och konserter – men här är det koran som har huvudrollen.
Lamine Cissokho kommer från Senegal men bor sedan 2001 i Kalmar. Han har kommit med två album tidigare, som också innehöll sång. Det här albumet tillkom efter det att Cissokho deltog, både som musiker och skådespelare, i Västmanlands teaters uppsättning av Utvandrarna tillsammans med Ale Möller och albumets producent Karl Jonas Winqvist.
I den första låten, Ma Pierre, en kärlekssång, spelar Lisa Långbacka. Den följs av Fassoulo, en låt om familjeansvar, med Iiris Viljanen på Fender Rhodes-piano. Sedan kommer Tamalalou (min favoritlåt på albumet), en låt om resor, med basisten Emil Skogh. Låten Folon, dedikerad till förfäderna, spelas tillsammans med Tomas Hallonsten på synt. Den femte låten spelar han tillsammans med sin yngre bror Abdou Cissokho, också på kora. Sista spåret på albumet är två låtar, Mansana Cisse/Kelefaba, där Liliana Zavala medverkar på percussion.
Det blir till ett ovanligt stämningsfullt album med duetter! Musiken här är inte två världar som möts – snarare två världar i varandra. Många svenska folkmusikaliska molltongångar (om man nu ska tala om länder i fråga om musik) vävs in i musiken tillsammans med Cissokhos kora på ett effektfyllt, poetiskt sätt.

Annonser