! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Juryns specialkatt till Mirka Siwek

10 okt 2017

I kväll är det dags för  den årliga Jazzkattengalan i arrangemang av Sveriges Radio P2, på Fasching i Stockholm. En rad kattstatyetter ska delas ut, vilket vi tidigare skrivit om, men redan nu på morgonen avslöjades vem som i år tilldelas juryns specialpris, ”till någon som gjort betydande insatser för svenskt jazzliv”.

Årets mottagare är Mirka Siwek, tidigare producent och orkesterchef för Norrbotten Big Band och en ”sann eldsjäl i ett kallt klimat som har omformat en nedlagd militärmusikavdelning till en professionell jazzensemble av högsta internationella kaliber”.

Hela motiveringen lyder som följer:
”Mirka Siwek kan med vision och passion förmå pessimister att stödja storslagna idéer och pressa fram musikpengar ur rent gråberg. En sann eldsjäl i ett kallt klimat som har omformat en nedlagd militärmusikavdelning till en professionell jazzensemble av högsta internationella kaliber och som lett den i unika samarbeten med jazzvärldens tyngsta och mest spännande namn. Ringarna på vattnet har spritt sig långt från Lule älv till resten av världen.”

Detta juryns specialpris, som delas ut under galan ikväll, instiftades förra året och gick då till Lennart Strömbäck för hans arbete med Umeå Jazzfestival.

text: Patrik Lindgren
bild: Daniel Caldeborn

Annonser