! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

De nominerade utsedda inför årets Jazzkattgala

17 sep 2017

Den 10 oktober är det dags för 2017 års P2 Jazzkatten-gala på Fasching i Stockholm , och i dag avslöjades de nominerade artisterna i fem av de totalt sex kategorierna: Årets musiker, nykomling, kompositör, grupp och så den flottaste pjäsen Guldkatten. Tillkommer gör det i fjol nyinstiftade juryns specialpris.

Nytt för i år är att allmänheten kan vara med och påverka utfallet i alla de fem kategorier vars nominerade avslöjas nu.

Och om vi börjar med Guldkatten, så är det fem riktiga tungviktare som tävlar: Bernt Rosengren, Jojje Wadenius, Merit Hemmingson, Nannie Porres och Svante Thuresson. Det som möjligen talar emot sistnämnda är att han fick ett hederpris redan på den nya Jazzfesten i våras.

Årets musiker står mellan Goran Kajfeš, Karolina Almgren, Martin Sjöstedt, Mats Äleklint och  Robert Ikiz – och här vågar vi i alla fall oss på en gissning – är det inte dags för Kajfes?

Årets grupp känns mer svårtippad: blir det något av storbanden (Bohuslän Big Band, Norrbotten Big Band) eller sensationen Ellen Andersson Quartet? Perssons Sexa och Sisters of Invention får nog inta outsiderpositionerna här:

Årets kompositör står mellan Alberto Pinton, Johan Lindström, Malin Wättring, Oskar Schönning och Peter Danemo medan den alltid lika intressanta kategorin Årets nykomling lyfter fram Amanda Ginsburg, Ellen Andersson Quartet (igen), Felisia Westberg, Henning Ullén och Oskar Lindström. Lite av en lågoddsare att Ellen Andersson med band ror hem det va?

Och fram till den 1 oktober kan publiken alltså vara med och rösta fram vinnarna i dessa fem kategorier. Mer information finns  här: https://sverigesradio.se/p2jazzkatten

På galakvällen – som förstås direktsänds i P2 – blir det som vanligt inte bara prisutdelningar utan även förstklassig jazz på scen, med Miriam Aïda som programledare. Fjolårets Guldkattvinnare Monica Dominique i samspel med munspelaren Filip Jers, Ellen Andersson Quartet (lägligt!), JH3 med Jari Haapalainen, Per Texas Johansson och Daniel Bingert, salsabandet La Liga Habanera och dj:n Sandra ”Choco Canel” Bergman.

Och så uruppför Josefine Lindstrand beställningsverket Mina drömmars stad, en direkt följd av att blev Årets kompositör i fjol.

Patrik Lindgren

Annonser