Redaktionsbloggen

Jonas Kullhammar Quartet lägger ner – med buller och bång!

13 aug 2013

En av Sveriges mest långlivade och tongivande jazzkvartetter någonsin har bestämt sig för att avveckla efter femton år. Det är Jonas Kullhammar Quartet som beslutat att avsluta sin karriär med en hel del buller och bång under hösten.

Jonas Kullhammar själv är påtagligt sorgsen över det hela, men säger att det var ett gemensamt beslut.
– Det hela har känt rätt deppigt ett tag nu. Jag bodde fortfarande hemma när vi en gång bildades 1998 och har vuxit upp med det här bandet. Tillsammans har vi gjort en resa av det slag som jag aldrig kommer att få uppleva igen. En sån där grej som bara går att göra en gång. Men jag är stolt över att vi hållit ihop så länge!

Fast det är alltså inte slut riktigt än. Kvartetten har en rad spelningar inbokade under hösten och i dagarna släpps ett av bandets två nya album (detta efter senvårens utgivning av A love supreme), som heter Låt det vara (vilket förstås är mer än en blinkning till ett visst annat bands avskedsskiva) och rymmer sju nyskrivna låtar av Jonas Kullhammar – låtar som känns som bland de mest personliga han gjort.

Senare i höst kommer dessutom en specialskiva på vinyl där bandet spelat in några av Kullhammars personliga favoritlåtar inom svensk jazz: det blir spår av Eje Thulin, Fredrik Norén och andra.
Sista giget någonsin blir den 22 november på Nefertiti i Göteborg.

Jonas Kullhammar själv står nu utan ett självklart eget forum, även om han förstås fortsätter att spela i en massa andra bandsammanhang. För närvarande fokuserar han på filmmusiken till storsatsningen på Klas Östergrens roman Gentlemen i regi av Mikael Marcimain. Mattias Bärjed skriver själva temamusiken men Jonas Kullhammar har kopplats in för att skriva och spela in den jazz som hör till.

Jonas Kullhammar Quartet har genom alla år bestått av förutom Jonas Kullhammar på sax, Jonas Holgersson på trummor, Torbjörn Zetterberg på bas och Torbjörn Gulz på piano.

Patrik Lindgren

Här är höstens alla speldatum:
10/9 Kristianstad, Blue Bird Jazzclub
11/9 Härnösand, Öbacka Jazz
12/9 Umeå, Studion
13/9 Stockholm, Fasching
21/11 Helsingborg
22/11 Göteborg, Nefertiti

 • Tomas Tornefjell skriver:

  Eje Thulin är en ny bekantskap:)

 • Elof Karlsson skriver:

  Snyggt omslag!

 • Claes Olson skriver:

  Årets bästa omslag med ett av de senaste decenniernas bästa grupper! ;o)

 • Rolf Carlsson skriver:

  Omslaget är stulet!! :O

 • Claes Olson skriver:

  Nej, jag vet i alla fall ingen som har gjort en svensk platta med den titeln förut! Inte heller med de fyra aktuella nunorna på bilderna! (Tänker du på Led Zeppelins Houses Of Holy, så är ju det inte alls likadant egentligen! ;o)

 • Rolf Carlsson skriver:

  Nej jag tänkte på ett av de där tidiga Black Sabbath du vet… ;)

 • -->

  Fler recensioner

  Annonser