! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Pigga jazzkatter och tungt festivalprogram inför Stockholm i oktober

26 aug 2015

I dag avslöjades såväl programmet för årets Stockholm Jazz Festival som de nominerade till årets Jazzkatter, P2:s pris som delas ut på en gala på Fasching under just jazzfestivalen i oktober.

Till festivalen den 9-18 oktober, på 35 scener runtom i Stockholm, kommer internationella stjärnor som Chick Corea (bilden), Lizz Wright, Rickie Lee Jones och Bill Frisell, jämte svenska storheter som Goran Kajfes, comebackande Per Texas Johansson och så den nya combon Lisa Nilsson med gitarristen Erik Söderlind.

Till kategorin mer otippade artister får väl kanske sägas höra japanska psychrockgänget Acid Mothers Temple och minst lika svängiga New Orleans-brassiga Soul Rebels.

Jazzkattgalan hålls den 13 oktober och i dag offentliggjordes de nominerade till de fyra kategorierna Årets musiker, grupp, kompositör och nykomling. Vi tycker som vanligt att den mest spännande kategorin är nykomlingen – och där lär det gissningsvis stå mellan superlöftet till pianist Leo Lindberg och saxofonisten Malin Wättring.

Live på galan kommer traditionsenligt några av förra årets pristagare att spela, så se fram emot Daniel Karlsson och Cecilia Persson i varsina konstellationer, och så fjolårets nykomling (sedermera omslagskatt i Lira) Elsa Bergman som dyker upp med sitt nya band Festen.

Årets musiker:
Hans Backenroth
Robert Mehmet Ikiz
Isabella Lundgren

Årets nykomling:
Leo Lindberg
Susanna Risberg
Malin Wättring

Årets kompositör:
Martina Almgren
Nils Berg
Sarah Riedel

Årets grupp:
Goran Kajfes Subtropic Arkestra
Jacob Karlzon 3
The Splendor

  • -->

    Annonser