! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ahmad Al Khatib & Bashar Sharifa på Rönnells. Bild: Hélène Lundgren.

Intima arabiska utflykter på Rönnells

Ahmad Al Khatib & Bashar Sharifa
Rönnells Antikvariat, Stockholm, 31 januari 2018

Ahmad Al Khatib (oud) och Bashar Sharifa (cello) är båda musiker som kan sägas tillhöra den arabiska diasporan, den palestinska respektive syriska. De har medverkat/medverkar i diverse ensembler och har turnerat i många länder på var sitt håll. Numera bor båda i Sverige (Göteborg) och har många samarbeten och musikaliska projekt som berikar vårt musikliv i Sverige.

Jag måste erkänna att jag redan innan konserten har viss förväntan då jag ska få höra två av mina favoritinstrument, oud (arabisk luta) och cello. Och inte blir jag besviken, för på Rönnells antikvariat målas en vacker musikalisk arabesk upp. Under hela konserten slingrar sig ouden och cellon ömt runt varandra för att sedan skiljas och gå på egna äventyr innan de möts igen i en gemensam melodisk kram.

ahm2webbDe blandar egna kompositioner med äldre arabiska, där vi får börja på stranden i Palestina bland båtar som inte får gå ut och fiska till egyptisk, romsk och tunisisk mer nutida arabisk musik. Båda är mycket kompetenta musiker där Ahmad Al Khatibs oud lyser självklar på hemmaplan men kanske är det Bashar Sharifas cello med stråke som sticker ut mest med otroligt vackra utflykter på den arabiska melodiska arenan.

Tack för en fin kväll!

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren

Fotnot: Konserten med Al Khatib och Sharifa var den första i en serie månatliga temavällar på Rönnells i vår i arrangemang av Re:Orient. Väntar gör egyptiska oud-artisten Yasmin El-Baramawy, grekiska duon Ross Daly och Kelly Thoma och sist ut duon Zakhrafat.

Annonser