Redaktionsbloggen

Inga halvmesyrer med Mary Halvorson

19 apr 2022

Efter en lång svit utgivningar på mindre skivbolag de senaste femton åren debuterar nu den ofta prisade jazzgitarristen Mary Halvorson på stora Nonesuch Records med inte bara ett utan två album, som släpps både parallellt och i en samutgåva på vinyl.

Amaryllis är en sexspårig svit av musik skriven för en nybildad sextett – där bland andra Adam O’Farrill hörs på trumpet.

– Amaryllis rymmer några av mina favoritmusiker på planeten. Jag började skriva musiken 2020, när världen saktade ner och det mesta stannade av helt, och allt jag hade var min gitarr, en penna, lite kontorspapper och en dator. Glädjen över att föreställa mig hur musiken skulle kunna låtar höll mig uppe under den tiden och gav mig en anledning att fortsätta framåt, säger Mary Halvorson.

På hälften av spåren gästar även Mivos Quartet, som är själva temat på den andra skivan, Belladonna, med musik skriven specifikt för stråkkvartett och gitarr.

– Ungefär vid samma tid lyssnade jag mycket på musik av stråkkvartetter. Jag hade en del orkestreringsböcker liggande i min lägenhet och gott om tid att ta lektioner i komposition. Att skriva för stråkkvartett har alltid varit en dröm, men det har känts skrämmande utom räckhåll på något vis. Men med ett tydligt schema och oändliga dagar framför mig kändes det som rätt tid att till slut ta mig and det, berättar Mary Halvorson.

Bägge albumen ges ut den 12 maj. Hör ett smakprov från Amaryllis i videon nedan.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser