Redaktionsbloggen

Anna Lindblad spelade med sin trio på Göteborg Folk Festival i helgen. Bild: Christine Andersson

Här är din guide till festivalhösten

8 sep 2021

Årets festivalsommar passerade milt uttryckt på sparlåga, även om många tappra aktörer – däribland Ystad Jazz, Korröfestivalen och stämmorna i Ornunga, Bingsjö och Delsbo – genomförde högst ambitiösa program trots kvardröjande hårda publikrestriktioner och tröstlösa utmaningar med planeringen.

Också inför hösten såg det länge rätt skakigt ut, den fjärde vågen av smittspridning vägrar ge med sig och även om regeringen i tisdags meddelade att i princip alla restriktioner ska lyftas den 29 september så finns förstås fortfarande risken för bakslag.

Men redan innan detta besked tycktes ändå något ha hänt i attityden – för de allra flesta arrangörer hade bestämt sig – att ”nu kör vi”, oavsett om det skulle bli för tio, femtio eller femhundra personer i publiken.

– Jag kände till slut att vi bara måste genomföra festivalen, oavsett vad som händer, det är så oerhört viktigt att hålla detta vid liv, säger till exempel Klaus Pontvik, festivalchef för Uppsala Internationella Gitarrfestival som i år hålls för 18:e gången.

En rad sensommarfestivaler har redan hunnit äga rum: Clandestino förrförra helgen med flera tunga internationella bokningar, NoMeMus i Söderköping, showcasefestivalen Live at Heart i Örebro och så alldeles nyss Göteborg Folk Festival som är inne på sitt tredje år.

Och nu rullar det vidare under hösten – här har vi valt ut de mest spännande!

Patrik Lindgren

Enskede Jazzfestival
10-11 september

För tredje gången intar musiken och konsten Gamla Enskede en helg i september. Ung, pigg svensk jazz av toppklass med akter som Amanda Ginsburg, Jonas Kullhammar, Isabell Gustafsson-Ny, Terese Lien Evenstad m fl.
facebook.com/enskedejazz

Tiveden Americana
10-11 september
Laxå smäller till med country- och americana-fest och lyfter fram bygdens kopplingar till New Orleans. Bland artisterna: Erika Jonsson, Jennifer Saxell och Dimpker Brothers.
facebook.com/tivedenamericanasweden

Bangen Jazz & Blues
10–12 september

30-årsfirande festivalen på Folkets Hus i Sandviken visar bredd med akter som Bror Gunnar Jansson, duon Lisas med Joakim Milder, Sandviken Big Band med Georg Riedel och The Mamas & Blacknuss.
bangen.se

Stockholm Sangeet Festival
19 september – 4 oktober

Nordens största festival för indisk klassisk musik och dans är med sin femtonde upplaga tillbaka på Musikaliskas stora scen. Stora konsertdagen är den 3 oktober och bjuder på bland andra sitarmästaren Ashraf Sharif Khan och kuchipudidansaren Vyshnavi Korlakunta. Om du dessutom är nyfiken på vad en ”spatiotemporal raga” är för något så kolla in programmet på festivalens första dag!
www.stockholmsangeet.se

Älmhult Music & Arts
23-26 september

Nystartat initiativ i Ikea-stan mitt i Småland, där ett nyrenoverat Folkets hus under fyra dagar står värd för en lyxig kavalkad av kvalitetsmusik inom allt från jazz till pop med akter som Naoko Sakata, Nils Berg Cinemascope, Damn! och självaste Danilo Pérez med Bohuslän Big Band.
folketshusalmhult.se

Norrköping Folkmusikfestival
8-9 oktober

De uppfann en ny pandemianpassad form för festivalen förra hösten och filar vidare på det konceptet i år. Bland annat blir det så kallade ”diaserter”, en kombination av samtal och konsert. På scen vankas band som Hoven Droven och Staerna (läs om bägge i Liras höstnummer!) och så förstås årets upplaga av Studentspelmanslags-VM!
www.norrkopingsfolkmusikfestival.se

Glenntown
13-17 oktober
Träffsäkert betitlad irländsk musikfestival i Göteborg, där ju ”alla heter Glenn”, ett namn med just irländska rötter. Hursomhelst: förutom workshops väntar konserter med bland annat Quilty-duon Dag Westling & Esbjörn Hazelius, irländska paret Sal & Kate Heneghan samt norska Anders Lillebo Trio.
www.glenntown.se

Sofia Karlsson spelar på gitarrfestivalen i Uppsala. ”Det blir låtar från min egen repertoar och några härliga instrumentaler. Dan Anderssons dikt Mot ljuset gav namn till konserten. Med mig kommer jag att ha Roger Tallroth, Emil Ernebro och Mattias Pérez.” Bild: AnnaReet Gillblad.

Uppsala Internationella Gitarrfestival
14-16 oktober

Alltid ambitiös gitarrfest i Uppsala Konsert & Kongress med både mässa och workshops förutom konserterna. I år två hyllningsteman till två kompositörer: Astor Piazzolla, som i år skulle fyllt 100 år, och spanjoren Joaquín Rodrigo som skulle ha fyllt 120. Därtill en Django Reinhardt-special och så Sofia Karlsson & The Lovely Guitar Orchestra som kommer med konsertprogrammet Mot ljuset.
uppsalagitarrfestival.se

Stockholm Jazz Festival
15-24 oktober

Höstens riktiga tungviktare sprider ut sig över hela Stockholm med Fasching som huvudscen men jazzen letar sig in på allt från Konserthuset och Kulturhuset Stadsteatern till Stallet och krogscener som Stampen och Engelen. Världsartister som Kenny Garrett, Bokanté, Gilberto Gil, Melissa Aldana och Theo Croker varvas med mer lokala förmågor.
stockholmjazz.se

Folkfest Malmö
21-24 oktober

En ganska ny men desto godare tradition är detta stadigt växande samarbete mellan en rad aktörer i Malmö. Fyra välfyllda dagar med akter som Groupa, Quilty, Sara & Samantha, Lena Jonsson Trio och GKN5 på platser som Moriskan, Malmö Live och Victoriateatern. Kurser och barnaktiviteter därtill och så VM i träskofiol som körsbär på moset!
folkfestmalmo.se

Umeå Jazz Festival
27-31 oktober

Hack i häl på Stockholm och med över fem decennier i ryggen bjuder som alltid Umeå på ett lika ypperligt som brett och kvalitetsinriktad program i Folkets Hus, i år med artister som Lakecia Benjamin, Melissa Aldana, Les Amazones d’Afrique och unge jazzgitarrfenomenet Pedro Martins från Brasilien.
umeajazzfestival.se

Planeta Festival
2-7 november

Bred samlingsfestival i Göteborg med omnejd, med musik och dans från, ja, hela planeten. Invigningskonserten på Stora Teatern blir med mäktiga Bosphorus Ensemble under ledning av Ahmad al Khatib, och huvudnumret är en tolkning av Oum Kalsoums mastodonthit Enta omri eller på svenska ”Du är mitt liv”.
planeta.se

Kvartetten Sirocco med sångerskan Sofia Berg-Böhm kommer till Kista i november. Bild Amanda Lindgren

Kista Världsmusikfestival
18-28 november
Jodå, den blir av i år också! Pandemin gör dock att beskeden dröjer vilka internationella artister vi kan hoppas på, men bland bokade svenska akter kan nämnas Sirocco, Chicos Fritos och Emilia Amper Band. Och en heldag tillägnad romsk kultur.
kistaworldmusic.com

Pitefolk Världsmusikfestival
26-27 november
På Framnäs folkhögskola i Piteå bjuder man varje senhöst in till fest dit hela världen är bjuden utan att man glömmer fokus på det mest lokala. Fjolårets program blev inställt men i år ska det bli av med akter som J P Nyströms, Södra Bergens Balalajkor, Taximi och Jon Henrik Fjällgren.
www.pitefolk.se

European Festival of the Night
1–13 december

Festival i Korpilombolo med musik, litteratur, dans, filosofi och föredrag.
nightfestival.se

Annonser