Redaktionsbloggen

Mats Gustafsson är årets ”inbjudne inspiratör” på nya festivalen Kontinent Dalsland. Bild: Michele Giotto

Gränslösa möten i Dalsland

16 jun 2022

Kontinent Dalsland är en ny festival på temat ”internationalromantik” som vill röja väg för framtidens kreativa musikvärld. Nutida konstmusik i vid bemärkelse och över genregränserna, där Christer Bothén och Mats Gustafsson är lika självklara som Rosali Grankull och Ellen Arkbro.

Vi ställde några frågor till Anders Nyqvist i festivalledningsteamet för Kontinent Dalsland, som hålls på olika platser i Dalsland den 13–17 juli.

Hur och när föddes idén till den nya festivalen?
– Elsbeth Bergh, med sin mångåriga erfarenhet som kulturarrangör i regionen, hade visioner om att skapa en internationell musikalisk knutpunkt för levande tonsättare och deras interpreter i Sverige. Idén till Kontinent Dalsland föddes på ett litet fik i Mellerud där Elsbeth, Ivo Nilsson och jag började drömma och planera.

Vem är du? Och berätta kort om din roll i festivalen.
– Jag har främst arbetat som trumpetare, men också som konstnärlig ledare i ensemblen Klangforum Wien i snart tjugo år. På Kontinent Dalsland har jag, tillsammans med ett fantastiskt team, äran att skapa möjligheter för svenska och internationella artister och tonsättare att mötas och inspireras.

Vilka hoppas ni kommer till evenemanget?
– Vi lämnar det vidöppet och gläder oss över alla som vill komma och njuta av musik av i dag i Dalslands oemotståndliga natur. Men också människor som lockas av årets festivaltema, internationalromantik, som presenterar och representerar många av de musikaliska influenser och nyanser som berikar det svenska samhället idag.

Berätta om saxofonisten Mats Gustafssons projekt med att sammanföra festivalens musiker med Dalslandsmålaren Otto Hesselbloms konst.
– Projektet Vårt land – Hesselbom revisited erbjuder med sin exotiska kombination av instrument oändliga möjligheter till helt nya lyssnarupplevelser. Uppgiften att sammanföra alla musiker på festivalen, med så kontrasterande stämmor i ursprung och tradition, är en ytterst svår uppgift och detta kräver en modig, nytänkande men också erfaren klangkonstnär. Sådan är Mats Gustafsson.

Läs mer om Kontinent Dalsland här.

Sunniva Brynnel

PS. Läs om andra festivaler och stämmor i Liras stora guide!


Fler recensioner

Annonser