! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ida Karlsson, Magnus Lindgren och Cecilia Persson spelar alla på Jazzfesten i maj.

Galaprogram och showcaseartister klara till Jazzfesten

3 mar 2020

Riksförbundet Svensk Jazz fixar för fjärde året i rad fest i samband med sitt årsmöte, i Västerås Konserthus 8–10 maj.

– Helgen är öppen för vem som helst, alla som är intresserade kan komma under flera av dagarna eller en, eller bara gå på galakonserten, hälsar producent Lisa Löfgren på Svensk Jazz.

– Själva årsmötet äger rum på söndagen och är bara för medlemmar, men Jazzfesten skapade vi för att vi kände att det saknades en mötesplats för jazzaktörer i Sverige. Vi samlar en hel del arrangörer, festivaler, agenter, skivbolag och så musiker förstås, som också till stor del är arrangörer. Vi är ett paraply för dem.

Förhoppningen är att placeringen i Västerås kan locka ovanligt många ditresande.
– Vi brukar ha mellan 150 och 200 besökare, men vår förhoppning är att det ska bli lätt för folk att ta sig dit. Att man ska kunna vara med bara på lördagen till exempel och ändå få med sig det mesta från helgen. Så vi hoppas på fler besökare i år!

På själva galakonserten på lördagskvällen spelar artister som Magnus Lindgren, Ida Sand, Idka Jazz, Cecilia Persson, Freedoms Trio och Anna Högberg Attack med flera. Konferencier är trumpetaren Peter Asplund.

På lördagens eftermiddag blir det dessutom för första gången en serie showcases, där sex utvalda band får göra sin musik hörd för Sveriges jazzbransch i form av korta uppvisningsspelningar. Namnen avslöjades i dag tisdag, och är Thomas Backman, LSD With Strings, Sanna Ruohoniemi, William Soovik Grand Finale, Terese Lien Evenstad Quartet och Svante Söderqvist Trio.
– Det har varit en öppen utlysning, som vi försökt sprida så gott vi kunnat genom olika organisationer. Vi har inte haft någon åldersbegränsning, men referensgruppen har tittat efter grupper som är tillräckligt etablerade för att börja se sig om efter nästa steg, att spela utanför Sverige till exempel, men de får inte heller vara för etablerade. Och det ska vara en genrebredd mellan de sex grupperna som väljs ut.

Det stod att det blir dans i programmet, blir det dans till jazzmusik?
– Ja, vi har väldigt bra samarbetspartners i år, vårt huvudsamarbete är med Västmanlandsmusiken och Jazzens Vänner i Västerås. På deras initiativ har de engagerat Västerås Ungdomsstorband att spela efter galan på lördagskvällen. Så det kommer såklart bli en del traditionell storbandsmusik för den som gillar det och kanske vill dansa, men också annan musik som bandet själva väljer att spela.

Text: Sunniva Brynnel och Patrik Lindgren

Annonser