Redaktionsbloggen

Trion Midgren/Skrobe/Quartey kommer till Folkrot i sommar. Bild: Jon Antonsson 

Folkrot värnar det skånska kulturarvet

27 jun 2022

Den 22-23 juli är det dags för Folkrot, en högst familjär festival i flera bemärkelser. Den hålls på Spelmansgården, norr om Hjärnarp på vackra Bjärehalvön, och förutom kurser och det årliga världsmästerskapet i träskofiol kan man lyssna på och vimla med celebra artister som Dreamers’ Circus, Tailcoat, Ale Möller med familj, Midgren/Skrobe/Quartey, Esbjörn Hazelius med flera.

Ninni Carr som själv bor på Spelmansgården är en av arrangörerna och vi ställde några frågor:

Folkrot fokuserar på skånsk folkmusik och kultur. Vad särskiljer den skånska folkmusiken från annan folkmusik i Sverige?
– Vi har en ganska stor tradition med slängpolskor i Skåne och vi har väldigt många mazurkor och polkor. Vi har inte så mycket drillar som i Dalarna, men däremot har vi 250 olika sorters danser och väldigt många olika slags polskor också. Skåne är landskapet med flest olika slags folkdanser, för vi har ju tre kuster och danserna kom från de tre kusterna in till oss. Och i Skåne har vi också varit duktiga på att anteckna och bevara danserna.

Blir det låtkurser i anslutning till festivalen?
– Ja, den 20 juli börjar spelkurserna och det blir barnkurs, ungdomskurs, ensemblekurs, viskurs … Så det är kurser för allmänheten från den 20:e och sen är festivalen den 22–23:e. Sen har vi kalas den 24:e, då jag och min man fyller 120 år gemensamt.

Är det kalaset för allmänheten också?
– Haha, ja det kommer säkert vara några kvar!

Berätta om det slöjdande som pågår under festivalen!
– Det är skånskt yllebroderi, och man spinner och tovar och barnen har fått göra käpphästar genom åren. Allt möjligt så att barn och vuxna ska få tillverka och leka. Vi har också ett stickkafé där det alltid är folk som sitter och stickar, virkar och pysslar. Det är del av det där ”vad gör vi när tv:n inte funkar, när datorn går sönder?”. Ja, vi kan faktiskt ha väldigt roligt ändå med musik, spel, dans, sånglekar, pyssel, sagoberättelser och massa mer.

Sunniva Brynnel

Läs mer om Folkrot här.

PS. Läs om andra festivaler och stämmor i Liras stora guide!


Fler recensioner

Annonser