Redaktionsbloggen

Huun-Huur-Tu från Tuva är i Sverige på turné.

Folkmusik från Tuva fyllde Oceanen

Huun-Huur-Tu
Oceanen, Göteborg, 3 mars

Trots den ryska invasionen av Ukraina och västvärldens bojkott av ryska varor, tjänster och till och med idrottare i Paralympics fylldes Oceanen i göteborgska Majorna på torsdagskvällen av fyra ryska medborgares musik och en mängd fans. Fullt förståeligt med tanke på dessa spännande musikers ursprung, långa resa hit och vilja att ägna sig åt musik i stället för krig. Men det har diskuterats – se artikeln om saken här.

Hur som helst är det fascinerande att en så pass udda musikstil kan fylla en hel lokal med förhållandevis unga människor, det gör att det finns hopp om framtiden!

Konserten inleds med en informationsfilm om den del av världen Huun-Huur-Tu kommer från, det vill säga den ryska delrepubliken Tuva vid Mongoliets norra gräns, och dess kultur. Tanken med filmen är god men fungerar dåligt i Oceanens inte helt smarta konsertlokal.

Nästan lika illa som för film är lokalen anpassad för konserter, scenen är låg och en stor del av stående publiken ser inte artisterna. Vilket är trist eftersom Kaigal-ool Khovalyg, Sayan Bapa, Radik Tülüsh och Alexei Saryglar trakterar en samling mycket spännande och estetiskt tilltalande musikinstrument, förutom det som framför allt gjort gruppen känd: strupsången.

I Tuva-kulturen liksom i grannlandet Mongoliet tycks hästen ha en central roll, vilket även syns på stråkinstrumentet igil, en tvåsträngad fiol med ett snidat hästhuvud längst upp. Doshpuluur är ett stränginstrument med låda och hals som inte heller det har någon stor mängd strängar, flest sådana på scen denna kväll har en helt vanlig akustisk elgitarr.

I en visa på slutet hörs en mungiga, och under konserten spelas det även på övertonsflöjt och dünggür, en shamantrumma. Det hela är tack vare den udda sångtekniken och alla instrument mycket suggestivt och rytmiskt men ändå varierat och emellanåt förvånansvärt melodiskt.

text & bilder: Bengt Edqvist

Fotnot: Huun-Huur-Tu ger en andra konsert på Oceanen ikväll fredag och kommer till Fasching i Stockholm den 8 mars och Victoriateatern i Malmö dagen därpå.

Annonser