Redaktionsbloggen

Fire! Orchestra fyller scener Sverige runt

8 jan 2013

”På grund av bandets storlek så släpper Nefertiti ett begränsat antal biljetter till konserten”.
Nej, det är inte varje dag man läser den meningen. Men det är heller inte så konstigt. För Fire! Orchestra är ju så stor att det där begreppet storband plötsligt känns en aning förminskande. Hela 28 musiker, och då inte vilka som helst, utan i princip Sveriges hela jazz-, frirock- och improv-elit, ska trängas in på Södra Teaterns (9 jan), Nefertitis (11 jan) och Victoriateaterns (12 jan) scener de närmaste dagarna.
Orkestern är som namnet antyder en utvidgning av trion Fire!, som i grundsättningen består av Johan Berthling, Mats Gustafsson och Andreas Werliin. Vi frågade Mats hur allt fungerar rent praktiskt:
– Vi har ett partitur vi följer, samt en text – av Arno de Boer, som löper som en röd tråd genom hela stycket. Ett grafiskt utskrivet partitur i fyra delar som Fire! satt ihop tillsammans. Det bygger på tre olika riff och en öppen del.
– Sedan bygger hela stycket på att jag dirigerar live, à la instant conducting.
Så jag styr solister och instrumentgrupper med dynamik och accenter i olika versioner och alternativ. Så kaos är granne med eld … allt handlar om friktionsytorna mellan organiserad och fri musik – mötet mellan kaos och ordning!
Vad är egentligen svårast: att organisera alla involverade logistiskt, eller musikaliskt?
– Haha, logistiskt helt klart…!!! Det är resorna, planerandet och annat som tar kraft, musiken är det som är lustfullt och enklare att göra! Vi gör ju denna turné utan något som helst stöd – old school – inget kulturråd, musikverk eller annat. Vi gör det för at vi bara MÅSTE göra det! Att få ihop folk från så många olika musikaliska riktningar till en fungerande enhet är fantastiskt och himmelskt kul – finns inga ord för det!
Den som missar detta (dumt) eller helt enkelt inte får plats (sorry) kan trösta sig med att den konsert som Fire! Orchestra gav på Fylkingen för ett år sedan spelades in och i dagarna ges ut på en av ursinnig energi sprakande cd via Rune Grammofon, med titeln Exit!.
Patrik Lindgren

Här är en youtubelänk från ett tidigare framförande med en något mindre upplaga av orkestern.

Sättningen skiftar en liten aning i de olika städerna, men här är de som spelar på Södra Teatern, i Stockholm, där premiären sker:
Mariam Wallentin – röst
Emil Svanängen – röst
Sofia Jernberg – röst
Goran Kajfes – trumpet
Niklas Barnö – trumpet
Magnus Broo – trumpet
Emil Strandberg – trumpet
Mats Äleklint – trombon
Per Åke Holmlander – tuba
Anna Högberg – alto sax
Mats Gustafsson – ten sax
Jonas Kullhammar – bass sax
Elin Larsson – ten sax
Fredrik Ljungkvist – bar sax, clarinet
Christer Bothe´n – bass clar, guimbri
Andreas Söderström – gitarr
Sören Runolf – gitarr
David Stackenäs – gitarr
Sten Sandell – piano och elektronik
Joachim Nordwall – elektronik
Johan Berthling – el bas
Joe Williamson – bas
Dan Berglund – bas
Andreas Werliin – trummor
Christopher Cantillo – trummor
Johan Holmegard – trummor
Raymond Strid – trummor
Arno DeBoer – gitarr och röst
Sigge Krantz och Mikael Werliin – ljud

-->

Fler recensioner

Annonser