! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Den svenska jazzen samlas för ny årlig fest

26 apr 2017

Det har länge saknats en naturlig mötesplats för den svenska jazzbranschen. Swedish Jazz Celebration lades ner 2011 och har inte ersatts av någon naturlig träffpunkt som exempelvis motsvarar den årliga Folk & Världsmusik-galan.

Men nu ska det bli ändring på den saken. Sedan tidigare hålls varje vår den så kallade Jazzriksdagen, då medlemmarna i riksförbundet Svensk Jazz samlas. Denna ska nu under det nya namnet Jazzfesten bli en mer publik tillställning som hålls för första gången nästa helg, i Sundsvall 5-7 maj.

Det hela inleds med en galakväll i Tonhallen, med artister som Norrbotten Big Band med Nils Landgren, Isabella Lundgren, Svante Thuresson, Susanna Risberg Trio, Linda Pettersson, Jonas Kullhammar, Georg och Sarah Riedel, Miriam Aïda (bilden ovan) med flera. Samma kväll delas även en rad utmärkelser ut: årets Jazzkanna för nydanande musikerinsatser, årets eldsjälspris Basisten för att ha främjat jazzens utveckling och utbredning, och så ett Lifetime Achievement – hederspriset för livslång insats inom jazzmusiken. Även Orkesterjournalen passar på att dela ut Gyllene Skivan – till fjolårets bästa svenska jazzskiva.

Lördagen rymmer seminarier, workshops och branschmöten samt en mindre mässa – där Lira kommer att vara på plats med en monter. Och på söndagen hålls mer internt det som tidigare var huvudnumret: årsmötet för Svensk Jazz.

Tydligen har suget efter något liknande varit stort, biljetterna till galan uppges vara i stort sett slutsålda och över 200 branschpersoner har anmält sig.

Vi ses i Sundsvall alltså!

text: Patrik Lindgren
bild (Miriam Aïda): Peter Frennesson

Annonser