Redaktionsbloggen

Unconditional Love gör musik av politik. Bild: Jonas Larsson

De får politiska tal att svänga

16 mar 2022

En av senvinterns mer udda releaser var albumet Foreseeable future, ett slags upprop att stanna upp och … ja, lyssna i dubbel bemärkelse.

Gruppen bakom det hela kallar sig Unconditional Love och har gjort musik till klassiska politiska tal. Vi får höra tungt svängande ackompanjemang till inspelningar av slagkraftiga personligheter som Martin Luther King, Olof Palme, Greta Thunberg och John F Kennedy.

Slagverkaren med mera Love Forsberg, till vardags i rootsrockbandet Siena Root, ligger bakom projektet och berättar här lite mer om bakgrunden.

Hur kom det här sig egentligen?

– Det är en idé som jag har funderat på under många års tid, men som jag fick tid att förverkliga när alla gig ställdes in i början av 2020. Idén kom från två olika håll: dels ett stort intresse för politik och historia, dels från att ha hört liknande kompositioner i andra sammanhang.

– Men dessa har byggt på rytmer programmerade efter metronom, ofta influerade av rejv- och dansmusikkultur, och jag tänkte att det där går att göra intressantare med riktiga trummor och riktig analog inspelningsutrustning. Ambitionen var att låta tunga rocktrummor förstärka pulsen i talen på ett minimalistiskt sätt. Så arrangemangen har fortfarande en hel del gemensamt med elektronisk musik. Melodierna finns där för att ge rum för reflektioner och göra musiken mer lättillgänglig. Jag hoppas att det inte blir för mycket ord, utan att en ny publik ska kunna hitta en ingång till att förstå historia.

Hur har ni gått till väga i praktiken?

– Det började med att jag letade intressanta tal som hade något viktigt att säga om historien. Sedan experimenterade jag med att spela till de jag tyckte om. Jag gjorde demoinspelningar digitalt för att testa tempo, puls och rytmer. Vissa tal hade redan en tydlig rytm eller puls, andra var svårare, med passager där talaren stakade sig. Jag fick i vissa fall göra justeringar av talen så att de blev mer sammanhängande innan jag spelade in musiken slutgiltigt. Övriga instrument är inspelade spår för spår, vilket tog ganska lång tid.

Så … vem är den allra funkigaste av talarna ni gjort musik av?

– Tyvärr talar många lite långsammare än promenadtempo, vilket är för långsamt för att det ska bli en upptempo-hit, till skillnad från rap eller kortare samplingar. Så det mesta på skivan blev ganska suggestivt, för inget av talen jag tonsatt har känts direkt funkigt. De tal som var roligast att spela till är nog Martin Luther King och Franklin D Roosevelt, främst för att de har en tydlig rytm som svänger av sig självt. MLK var ju känd för att vara en ypperlig talare och jag upplever att han nog influerats en hel del av blues och gospel.

Patrik Lindgren

(ur Lira #1 2022)

PS: Låten We the people med Unconditional Love (och Greta Thunberg på tal) är med på spellistan Lira Lyssna våren 2022.


Fler recensioner

Annonser