Redaktionsbloggen

Syrisk festmusik på Kulturhuset Stadsteatern. Bild: Hélène Lundgren

Dans och glädje med Omar Souleyman

17 apr 2023

Omar Souleyman
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm 16 april

Omar Souleyman från Syrien har blivit en frontfigur för den moderna dabke/sheilat-musiken (arabisk dans- och bröllopsmusik). Ett mångårigt turnerande har gjort honom till en ikon på världens klubbscener med sin electrodans. 

Och dans blir det på Kulturhusets golv, en månghövdad och mycket entusiastisk publik släpper loss och låter sig föras mot eufori av tunga beats och melodier. Näsduksviftande och ringdans förstärker upplevelsen.

Vi får höra många av hans populäraste låtar som till exempel Warni warni men de känns som att alla är i en unik tappning för kvällen, vilket spär på livekänslan.

Rizan Sa’id på keyboard och samplingar är en magiker som trollar fram beats och olika instrument på löpande band, även viss improvisation också finns på menyn. Han har, inte förvånande, en egen karriär som musiker, producent och kompositör.

Som mycket dans och trancemusik kan det ibland bli lite enahanda och många melodier påminner om varandra. Och ibland kan jag sakna darbuka eller saz – personligen gillar jag mixen av instrument och samplingar. Men huvudsaken med det hela är ju dans och glädje vilket Omar Souleyman och Rizan Sa’id lyckas alldeles utmärkt med.

Text: Magnus Kjellberg
Bild: Hélène Lundgren


Fler recensioner

Annonser