! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Antonis Antoniou trummar för försoning. Bild: Michalis Demetriades

Cypriotisk folkfusion toppar världsmusiklistan

1 jun 2021

Varje månad sedan 1991 kommer WMCE, World Music Charts Europe, en topplista för världsmusikalbum sammanställd av radio-dj:er runt om i Europa.

Överst på listan för juni månad tronar albumet Kkisméttin av Antonis Antoniou, utgivet av svenska skivbolaget Ajabu.

Antonis Antoniou har tidigare hörts i grupper som Monsieur Doumani och Trio Tekke, men här hör vi honom alltså för egen maskin, ett sant lockdown-projekt och ett politiskt sådant visar det sig vid närmare betraktelse. Låtarna skildrar Cyperns delade huvudstad Nicosia, och manar till försoning mellan de två rivaliserande folkgrupperna: grekiska respektive turkiska cyprioter.

Musikaliskt rymmer Kkisméttin – som betyder öde – element från både grekisk och turkisk folkmusik, och akustiska traditionsinstrument vävs samman med ”elektroniska ljud, psykedeliska gitarrer, tung elbas och oerhört snyggt programmerade rytmer”, som Liras Rasmus Klockljung skriver i recensionen av skivan, och tillägger: ”en extremt välgjord och väldigt spännande skiva”.

Men vi måste förstås fråga, hur kommer det sig egentligen att Ajabu ger ut en skiva med en cypriotisk artist?
– Vi kom i kontakt med Antonis första gången 2014 när vi bokade hans grupp Monsieur Doumani för en Sommarscenkonsert på Pildammsteatern i Malmö. Antonis var även involverad i projektet Sonica Sequence som Ajabu genomförde tillsammans med Lisa Nordström, där Cypern och huvudstaden Nicosia var en av platserna vi besökte. Vi filmade och spelade in en improviserad session utanför en liten kaffebar precis vid gränsen mellan norra och södra Nicosia, och Antonis var vår kontakt på plats, säger Pether Lindgren som ligger bakom Ajabu.

PL

RECENSION AV SKIVAN I NYA NUMRET AV LIRA
HELA TOPPLISTAN FRÅN WMCE

Annonser