Redaktionsbloggen

Clandestino fångar fin bokning

26 feb 2016

I juli stundar festivalen Clandestino igen. Alldeles i slutet av månaden, 28-31 juli, förgyller den ambitiösa festivalen Göteborgssommaren – och en särskild guldkant skänker den senaste bokningen.

Clandestino har nämligen fått klart med kompositören och oudspelaren Anouar Brahem till programmet. Det är den andra tunisiska akten som bokats till årets festival, efter Denna Abdelwahed & WAF.

Anouar Brahem har verkat i trettiotalet år och är känd för att utmana konventioner. I Brahems musik och spel låtar han traditionell arabisk folkmusik möta jazz och västerländska ljudbilder. Det är en väldigt vacker och melankolisk musik, som dock inte finns särskilt ymnigt representerad på strömningstjänster som Spotify.

På just Spotify finns blott ett spår med Anouar Brahem som huvudartist plus ett album med Samir Bicha som han spelar på. Brahem finns dock att lyssna och titta på via Youtube, där han bland annat har en egen kanal (se länkar nedan).

Anouar Brahem föddes 1957 och studerade oud på musikkonservatorium i Tunisien. 1981 flyttade han till Paris och blev snart kompositör och musiker för film och teater – bland annat åt Costa Gavras – innan han återvände till Tunisien och senare började turnera i Nordamerika och Europa.

Brahems senaste album i eget namn kom 2014 på tyska skivbolaget ECM, samma etikett han släppt skivor hos sedan 1991, både solo och med kollegor som Jan Garbarek.

Souvenance – med undertiteln Music for oud, quartet and string orchestra – släpptes efter en femårig tystnad från artisten. Till musiken har Brahem inspirerats av ”tankar kring och minnen av den arabiska våren”.

På skivan medverkar den svenske basisten Björn Meyer, känd från band som Hatuey, Bazar Blå, Eric Steen Flamenco Fusion och Ronin. Brahem har också tagit in en kammarorkester att spela på dubbel-cd:n.

”Det är bara att konstatera att Anouar Brahem har skapat ännu ett mästerverk i sin alldeles egna genre,” skrev Ulf Torstensson i sin hyllande Lira-recension som fick en omhuldad ”Lira gillar”-stämpel.

Andra klara bokningar till årets Clandestino Festival är den syriska kompositören, sångerskan och oudisten Waed Bouhassoun och den irakiskfödda filmaren och författaren Hassan Blasim.

Nytt för i år är också att Clandestino Festival i Göteborg slås samman med den tidigare tvådagarsfestivalen Clandestino Botnik, som sedan 2009 arrangerades utanför Gerlesborg i Bohuslän.

Timo Kangas

Anouar Brahem:
https://www.facebook.com/anouar.brahem/?fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UCKEjAugI4JDPUMJQ5tqfWlQ
https://www.youtube.com/results?search_query=Anouar+Brahem

Liras recension av Souvenance:  
https://www.lira.se/skivrecension/souvenance/

Clandestino Festival:
https://clandestinofestival.org


Fler recensioner

Annonser