! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Caetano Veloso i Stockholm

26 maj 2014

Caetano Veloso
Konserthuset, Stockholm, lördag 24 maj 2014.

Det är en pigg och alert 71-åring som beträder Konserthusets scen denna varma majkväll. Med en gitarr på magen leder musiklegendaren från Brasilien sina tre betydligt yngre medmusikanter genom en generös kavalkad av låtar från en lång karriär. Undertecknad behärskar inte portugisiska så en stor del går förlorat i översättningen. Men musiken, framförandet och Velosos röst gör att det känns som att jag är med noterna ändå. Till fullo.

Foto: Helene Lundgren

Det lediga svänget i de lugnaste sångerna sprider leenden i lokalen. De snabbare låtarna får upp folk på fötter och dansen sprider sig som ett välkommet virus.
Som en av frontfigurerna i den kulturella rörelsen tropicalismo var Caetano Veloso banbrytande och stilbildande i Brasiliens 1960-tal. Liksom vännen Gilberto Gil en obekväm artist för den då rådande diktaturen.
Musiken på den tiden kunde ha smått psykedeliska vibbar. Något som fortfarande lurar i vassen, även om det knappast kan sägas dominera ljudbilden 2014. Kompbandet Banda Ce visar dock att de fixar även rockigare inslag, som ger lite extra bett mitt i det vänliga.

Foto: Helene Lundgren

Det hörs att nordamerikanska rockartister, från David Byrne till Beck Hansen, har lyssnat och låtit sig inspireras. Veloso har själv spelat in sånt som Nirvanas hit Come as you are, men av just den varan blir det inget den här kvällen.
I stället ligger fokus på Caetano Velosos omfattande låtkatalog. Och med en sådan skattkista bjuds vi på många guldklimpar.
När han avslutar låten Homem liggande på golvet är vi i konserthusstolarna lika golvade. Addera klassiker som Leazinho och Sampa och du har en stark låtlista.
Velosos första konsert i Sverige kommer inte en dag för tidigt. Den Bahiabördiga barden lovordade Sverige i intervjun i senaste numret av Lira. Om han nu betraktar Sverige som sitt andra hemland så är kärleken tydligt besvarad. Han har publiken i sin hand, och möts av ett dundrande jubel.

Foto: Helene Lundgren

Utanför står en man med matvagn och säljer brasilianska piroger och kakor. Majkvällen fortsätter utstråla värme, långt efter att Caetano Veloso packat ner sin gitarr.
Timo Kangas

-->

Annonser