! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Arrangören backar – folkmusiken får egen Grammis igen

1 okt 2018

Efter den starka kritiken i vintras kring kategorin ”Årets folkmusik/singer-songwriter”, där idel breda popartister som Ane Brun och Anna Ternheim gjorde upp om priset (Lisa Ekdahl vann sedan), backar nu arrangörerna bakom Grammisgalan.

I ett pressmeddelande nu på morgonen meddelas kort att nämnda kategori inför 2019 års gala delas upp i Årets folkmusik och Årets visa/singer-songwriter.

I ett debattinlägg på Lira.se den 15 december 2017, i samband med att nomineringarna för det årets gala avslöjades, kallade Liras chefredaktör saken för ett stor jurymisslyckande och skrev bland annat detta:

”All respekt för dessa artister, men var i hela fridens namn är folkmusiken i detta? Kvalade alltså inget av det som gavs ut 2017 in i den kategori som trots allt bär dess namn? Inte Göran Månssons ypperliga Ol’Jansa-skiva? Inte de så mediala Sara Parkman & Samantha Ohlanders urstarka urladdning Matriarkerna? Annars fanns ju även mer säkra kort som Väsen och Groupa.”

Kritiken på sociala medier antog snabbt stormstyrka och i en uppföljande artikel på Lira.se några dagar senare medgav Ifpi:s vd Ludvig Werner att utfallet blivit olyckligt och lovade då att se över kategoriindelningen.

Och nu visar det sig alltså att Ifpi verkligen tagit till sig av kritiken.

Den 36:e upplagan av Grammis kommer att äga rum den 7 februari 2019, och flyttar i år till det större Annexet. Årets nominerade artister tillkännages den 14 december.

Annonser