! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Årets sista nummer av Lira ute nu!

16 nov 2017

Ett spännande år inom musiken är snart till ända, men vi väntar vår vana trogen med tillbakablickarna. Lira #5 2017 blickar som vanligt såväl framåt som bakåt och rakt in i nuets hjärta på samma gång.
Ovanligt mycket bakåt kanske i detta nummer? Fast då betydligt längre än bara januari.

Vi tar oss an 1970-talet inom svensk jazz, och konstaterar att det var en expansiv era där jazzen inte minst inspirerades av folkmusik från hela världen. Är du ute efter spännande lyssningstips så är PM Jönssons text en guldgruva.

Ännu längre bakåt blickar Thomas Fahlander när han tar sig för att skriva spelmanslagens historia, en visar det sig ganska så lustig sådan med många oväntade ingångar.

Någon som befinner sig i nuet och dået alldeles samtidigt är flöjtspelmannen Göran Månsson, som med utgångspunkt i föregångaren Ol’Jansas jordnära låtar gör modern och gränsöverskridande folkmusik som verkligen andas 2017.

Samma kan sägas om brittisk-bahrainska trumpetaren Yazz Ahmed vars mix av arabiska skalor och jazz lyckas låta både 1970-tal (ja, här med) och 2017. Lägg till americanasystrarna Secret Sisters, iransk rave, storyn bakom Sankta Lucia och en kopp standardkaffe med Bosse Sundström så har vi ett gediget Liranummer framför oss innan vi tar klivet in i nästa år.

Häng med!

PS: Missa inte vår julkampanj, där du som ger bort en prenumeration (kanske till dig själv?) får en utvald, aktuell cd som tack! Vill du enbart beställa det nya numret gör du det här!

Annonser