Spellistor

Följ Liras officiella spellista på Spotify – där vi presenterar de bästa låtarna just nu inom jazz, folk- och rootsmusik från hela världen.

Här hittar du spellistor kopplade till våra reportage:

Musikprofessorn Mattias Lundberg funderar i Lira #1 2021 kring kopplingarna mellan 1700-talets barockmusik och svensk folkmusik. Och vad det betyder för musicerandet när noterade klassisk musik möter traderad traditionsmusik.

Här är spellistan!

Annika Hammer undersöker i ett stort reportage i Lira #4 2020 sångens status i folkmusiken – här är hennes låtlista!

mellan

https://open.spotify.com/playlist/1dBcs96lyOhVVrGCYBEu73?si=P2TfS1jmSGatE_Z9h9__XA

finskt_uppslag kopia
Den finska folkmusikboomen.
I Lira #3 2019 tar vi en närblick på den finska scenen för folk- och världsmusik, reder ut hur den kan vara så kreativ och framgångsrik, och lyfter fram de mest intressanta artisterna i den nya vågen. Här ett urval av den bästa musiken från denna nya generation av finska artister.

joni-uppslag
Joni Mitchell.
I Lira #3 2019 utgår Olle Niklasson i sitt stora reportage från debutalbumet Song to a seagull, som vi verkligen rekommenderar att du lyssnar på under läsningen. Här nedan finner du också Olles urval av tio Joni Mitchell-låtar från tio olika album som Niklasson lyfter fram på sid 106 och 107 i tidningen.

Blues – en efterhandskonstruktion? I ett reportage i Lira #1 2019 ställer sig skribenten Olle Niklasson frågan när deltabluesen egentligen föddes. Det enda som står klart är att den inte föddes i Mississippideltat på 1920-talet. Men musiken finns ju. Här är Olles egna favoriter: tio ensamma män med gitarr.

Lennart Wretlind skriver i Lira #4 2017 om en minnesvärd intervju med Ry Cooder – där han pratade om magin i musiken. Här är spellistan!

Lennart Wretlind skriver i Lira #3 2017 om Sgt Pepper och Monterey Pop Festival – som bägge firar halvsekel ni juni! Hans spellista finner du här:

kronos kopia

I Lira #2 2017 hittar du Kalle Tidermans guide till Kronos Quartets mest spännande samarbeten över gränserna. Spellistan hittar du här:

Lennart Wretlind läser Bob Dylans och Suze Rotolos respektive memoarer från samma epokgörande period, och inspireras till soundtracket här nedan!

Missa inte vårt 20-sidiga reportage om polskans historia, utveckling och samtid i nya numret av Lira! Direktlänk till vår mäktiga spellista med 100 polskor hittar du här!

wretlind 2017 1

Lennart Wretlind läser Tusen och en natt och presenterar sitt drömsoundtrack med artister som Fairuz, Warda och Oum Khalsoum. Spellistan hittar du här!

shirley-kopia

Missa inte det långa och fina porträttet av Englands mest förbisedda folksångerska sedan 1950-talet. Här väljer hon sina egna favoriter bland de sånger hon spelat in.

wretlind_korrad

Lennart minns Leonard – de möttes 1970 i en Nashville-studio där Cohen höll på att spela in blivande klassikern Songs of love and hate. Spellistan finner du här!

wretlind2

Det må vara femtio år sedan, men Wretlind minns det som igår: så här lät San Francisco 1966!

wretlind_Lores kopia

Wretlind läser Toop och följer McPhee i fotspåren till Bali och andra exotiska musikplatser. Här är spellistan!

wretlind

Tillbaka till Afrika – Lennart om sin musikaliska kraftkällor, som även finns på nära håll! Spellistan finns här!

Wretlind

Lennart tar sig an det förbjudna i musik – här är den första spellistan, ”vintage” kallad! Och vidare: först ett mer pop/rock-fokuserat urval ur The filthy fifteen, sedan en med tyngdpunkt på modern r&b och hiphop: explicit! Håll i hatten säger vi bara.

wretlind_3-2015-liten

Mer Wretlind: Jorden runt på bioduken!

wretlind
Senaste från Wretlind: åh vilket party!

mandolin
Pierre Eriksson och Kaj Forsberg mötte tre av americanans yngsta stjärnor: Sarah Jarosz, Sierra Hull och Rebecca Lovell. Här är spellistan att lyssna på under läsningen!

wretlind_1_2015
Ny Wretlind: den här gången söker han upp oaser av stillsamhet! Här.

wretlind_liten
I Lennart Wretlinds andra kolumn för Lira får vi lära känna tre av hans absoluta favoritgitarrister: Bill Frisell, Leo Kottke och John Fahey. Spellistan finns här!

Wretlind
Lennart Wretlind gör debut som kolumnist i Lira #4 2014 och introducerar oss då för hans allra närmaste musikaliska vänner. Så, möt Hindi, Lhasa, JJ och Jesse! Spellistan finns här.

brasil
Ja, det är mycket Brasilien i år. I Lira #4 2014 grottar vi ner i det nya gardet av brasilianska artister, några som redan är stjärnor, andra som rör sig i smalare gränder. Vi möter Karol Conka, Banda Mohandas och Rodrigo Amarante. Här hittar du en Spotifylista med utvalda låtar med dessa och några gelikar på den brasilianska scenen.

Inför Caetano Velosos första konsert någonsin i Sverige porträtterar vår Rio de Janeiro-baserade skribent Clara Lee Lundberg denne 71-årige ikon inom brasiliansk musik och kultur. Utöver detta har vår recensent Rolf Nilsén satt samman en skivguide till Velosos viktigaste inspelningar. Och här: en Spotifylista med några av hans mest tongivande låtar. Allt finner du i Lira #2 2014.

I Lira #5 2013 berättar vi historien om americana, en i sammanhanget relativt ny genrebeteckning med en egen lobbyorganisation. Liras Pierre Eriksson beger sig till den årliga Americanafest och pratar med artister, journalister och branschfolk. Och träffar en hel hoper svenskar som är där för att lansera sin svenska version av americana. HÄR är skribentens egen Spotifylista inspirerad av reportaget!

I Lira #4 2013 har vi ett tio sidor långt porträtt av Archie Shepp, där han berättar om sin klassiker Attica blues, som nu ges ut igen i nyinspelad liveversion, och om varför han vägrar kalla sin musik ”jazz”. HÄR är artikelförfattaren Patrik Lindgrens Spotifylista till läsningen!

I Lira #2 2013 hittar du ett långt reportage om den nya engelska folkmusikvågen. Vi går igenom historien från Ewan MacColl via Fairport Convention till dagens unga nydanare och traditionsförvaltare som Sam Lee och Lucy Ward. HÄR är musik av de senare samt likasinnade.

Annonser