Nummer

Lira #4 2020

Det är svåra tider nu – på så många plan. Musiklivets aktörer kastas bryskt mellan hopp och förtvivlan. Konserter bokas om, skjuts upp eller bokas av i en enda röra.

Inte helt lätta tider att navigera i som tidskrift heller. Varje utgåva av Lira har månader av planering och genomförande bakom sig – och måste vara helt klart två veckor innan utgivning. Hur mycket hinner inte förutsättningarna ändras under denna tid?

Men vi har valt att fortsätta göra vår tidning ungefär som vanligt de allt annat än vanliga tiderna till trots. För att allt inte ska stanna av. Inte får stanna av.

Sålunda möter vi i Liras vinternummer en rad aktuella artister som på vitt skilda vis uttrycker sig i fantastisk och inspirerande musik. Sten Källman och hans svensk-haitiska mix. Per Tjernberg som väckt liv i kultbandet Archimedes Badkar. Elin Forkelid som tagit sig an John Coltrane. Iranske Arya Aramnejad som funnit sin fristad i Stockholm. Och ja, en introduktion till 85-åriga superstjärnan Fairuz!

Men huvudnumret är ändå Annika Hammers djuplodande text om sångens roll och status i den svenska folkmusiken. Varför värderas instrumentalmusiken så mycket högre? Varför är det nästan bara kvinnor som sjunger? Hur kan det vara så annorlunda i Norge? Och varför i hela fridens namn kan man inte bli riksspelman på sång?

Några raka svar finns inte att ge, men Annika Hammer vänder på varje sten, pratar med sångare och forskare och lyfter fram undantagen. Missa inte dessa tjugo rafflande sidor!


Pris: 100 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)