Nummer

Lira #1 2014

Lira inleder vårt stolta tjugonde år med djuplodande nedslag på de mest skilda platser i världen: från Västerbotten till Kreta via Hollywood. Numrets två huvudopus är först Karin Jacobsons spännande långtext om de västerbottniska folksånger som legat orörda och ohörda i alldeles för många år. Nu får de nytt liv i händerna på artister som Lisa Lestander och duon Daniel Pettersson & Maria Jonsson.
Därefter fotografen Peter Lloyds skildring av det lokala musiklivet i norra Kreta. Möt den ärrade stjärnan Psarantonis och dennes lira (!), instrumentbyggarna, rakibrännarna, dansarna … 14 sidor magnifikt sjungande bilder.
Utöver det har Erik Augustin Palm träffat T Bone Burnett i San Francisco för ett givande samtal om dennes musikaliska gärning bakom filmer som O brother where art thou? och nu senast Inside Llewyn Davis, bröderna Coens film om en ung folk singer på jakt efter framgång i det tidiga sextiotalets Greenwich Village.
Dessutom intervjuer med idel Sverigeaktuella stjärnor: Tomasz Stanko, den polske jazztrumpetaren, brasilianskan Badi Assad och även Malis meste globetrotter Habib Koité.
Vi tar ett snack med Cecilia Persson om hur hennes hästbakgrund påverkat musiken. Pratar ut med kontrabasisten Torbjörn Zetterberg om dennes tid i buddistiskt kloster. Och så går vi till botten med den där låten som är så otröstligt tragisk att den sägs ha fått människor att ta sina liv.
Som alltid medföljer en fullspäckad cd med 17 aktuella låtar!


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)