Nummer

Lira #3 2017

Liras sommarnummer: artiklar om Folk & Rackare, Al Di Meola, kulturen kring balafon i Burkina Faso, norska superlöftet Mari Midtli och så den spännande berättelsen om farmor Elsies resa från Rättvik till Amerika.

Missa heller inte Lira Festival – vår 52-sidiga bilaga om livemusikens högsäsong!

Puh! Ja, nog känns det lite så en kväll som denna när målsnöret skymtas för ännu ett nummer.
Lira-våren är förhållandevis lång och intensiv med fyra ryggar – tidningar alltså – att producera, en hel liten hoper galor och mässor att engagera sig i, årsredovisning till Skatteverket och rapport till Kulturrådet och gud vet vad.
Det är syttende mai när jag skriver detta och jag konstaterar förtjust att vi har en hel del om Norge. På omslaget förstås den blott tjugoåriga Mari Midtli som vi ärligt talat ramlade över ganska sent inför det här numret, men föll direkt för hennes klara, ärliga stämma, hennes passion för de gamla sångerna och sättet på vilket hon och kvartetten Firo gör dessa sånger till sina egna, här och nu.
Inte alls olikt hur svensk-norska Folk & Rackare gjorde för sisådär en generation sedan, när de pusslade ihop arkivfynd och närmast på egen hand inledde en helt ny fas av folkmusikvågen. I sommar återförenas de för en exklusiv spelning på Norrbostämman – och kanske blir det fler spelningar längre fram. Läs tills vidare Anne Brügges fina artikel för inspiration!
Norsk är förstås också den countrydoftande Unnveig Aas, som (och nu kör vi lite melodikryss-associationer) ju hämtat mycket inspiration på andra sidan Atlanten – vilket leder till numrets stora berättelse, den om Elsie Börjes som 1956 for på en omsusad resa till Amerika med Rättviks spelmanslag.
I sommar ska hennes sonson Oskar Stenmark, jazztrumpetaren, följa sin farmor i fotspåren med sitt eget band Piatruba. En fin story över generationer, gränser och genrer.
För Elsie var resan till Amerika ett sant äventyr. En som åker fram och tillbaka över Atlanten närmast hela tiden är dock jazzfantomen Al Di Meola – dyrkad av många, fnyst åt av vissa. Men där finns så mycket mer än glimrande teknik, vilket framkommer i vår intervju med honom.
En annan långresa går i det här numret till Bobo-Dioulasso i Burkina Faso, där Karolina Jeppson besöker stans bästa balafonmakare för ett reportage. Varje år hålls där för övrigt en häftig balafonfestival, vilket för oss till …
… Lira Festival! Vår årliga guide som medföljer den här tidningen – och där vi faktiskt ägnar ett helt uppslag åt just det norska festivallivet, men också en massa annat förstås. Missa inte det, missa inte sommaren, musiken, livet, och så ses vi igen i september!

Patrik Lindgren, chefredaktör Lira

Medföljande cd: Lira Lyssna 057

01 Väsen: IPA-gubben
02 SE-Quartet: Excursion
03 Cats & Dinosaurs: I nättrollets sal
04 Mynsterland: Kærlighedstræet/Hultkläppen
05 Hellskotta: Bawelliuchs
06 Kenny White: A road less travelled
07 Oskar Stenmark & Piatruba: Brudviken
08 Kongero: Maijas
09 Patrik Bomans Ambivalent: T never stops
10 Darya & Månskensorkestern: Niin Kauas Kuin Yötä Riitää
11 Skäggmanslaget: Älvdans på Lillvallen
12 Liliana Zavala: Quiero … un poco mas
13 Teresa Indebetou Band feat Ann-Sofi Söderqvist: Paris
14 Jonas Simonson: 82:an
15 Lele Lele Orchestra: Shto mi e merak, Magde
16 Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Susi (Wolf)


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)