Nummer

Lira #4 2014

Höstens första nummer av Lira Musikmagasin är inte vilket nummer som helst. För det är inte bara exakt tjugo år sedan Liras första nummer dunsade ut från ett tryckeri i Falun, det är dessutom vår etthundrade utgåva!

Ett jubileum värt ett nytt avstamp, där Liras nuvarande chefredaktör i ett reportage utgår från urnumret av Lira – nummer ett – och den som gav ut det, dåvarande chefredaktör Magnus Bäckström, för att se vad som hänt och vilka musiker som präglat dessa två decennier. Dessutom skådar vi in i framtiden – bland annat genom att lyfta fram sju svenska artister under 30 år som på olika sätt kommer att sätta an tonen i svenskt musikliv decennierna som kommer.

I övrigt är det klassiskt Lira-innehåll som gäller. I alla riktningar. Vi går på djupet med den svenska jazzens grand old man, Bernt Rosengren. Vi följer med den svenska visans affischnamn Sofia Karlsson i arbetet med det album som siktar på att ytterligare bredda hennes publik. Vi tar en tur till Rio de Janeiro och letar upp den hetaste musiken just nu i Brasilien. Pratar politik med den unga amerikanska jazzens stjärnskott Kris Bowers. Och mer: moriskt med Noura Mint Seymali, irländskt med Quilty, Jan Johanssonskt med Merit Hemmingson.

Sist men inte minst presenterar vi mycket stolt två nya fasta kolumnister i Lira: Elena Wolay och Lennart Wretlind, den senare en för många redan välbekant radiomusikalisk guide, den förra ett unikt energiknippe som snabbt blivit ett nav på den svenska alternativmusikscenen, från frijazz till ny och gammal progg.

Som alltid medföljer förstås en sprängfylld cd med 17 sprillans nya låtar med artister som du också kan läsa om i tidningen.


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)