Redaktionsbloggen

Nye hedersmedlemmen Owe Thörnqvist kommer att spela på jubileumskonserten på fredag. Bild: Stewen Quigley

YTF firar 50 år i visans tjänst

30 nov 2021

YTF – Yrkestrubadurernas förening – fyller 50 år i år och firar med en stor jubileumskonsert nu på fredag den 3 december på Folkkulturcentrum i Hjorthagens Medborgarhus i Stockholm. Samtidigt släpps också ett digitalt album med hela 85 låtar från föreningens medlemmar genom åren.

YTF bildades 1971 på initiativ av bland andra Fred Åkerström (som var föreningens förste ordförande), Cornelis Vreeswijk, Finn Zetterholm, Bengt Sändh och Torgny Björk.

Syftet var bland annat att främja den svenska visan och tillvarata professionellt verksamma visartisters intressen, exempelvis som artistförmedling. ”Om Cornelis inte kunde ta en spelning så fanns det alltid någon annan som kunde i stället”, berättar Pierre Ström som var en av grundarna 1971 och sedan 1999 är föreningens ordförande.

Han tog över i en period då det med hans egna ord fanns en viss trötthet i rörelsen. Fred och Cornelis fanns inte längre som draglok.
– Men vi kämpade på och Stockholms visfestival som startade då kom att bli en samlande punkt dit en ny generation visartister sökte sig, singer-songwriters och artister som gått Nordiska Visskolan i Kungälv.

Om du jämför vis-scenen 1971 och 2021 – vad är annorlunda och vad är lika?
– Det är mer spritt i dag, finns ingen motsättning mellan artister som är med i Så mycket bättre och de som skriver låtar själva med sång och gitarr. Det är samma skrot och korn liksom. Numera finns det så många yngre som skriver egna låtar.

Ja, vad definierar egentligen en visa?
– Det är sånger med bärande text men där musiken är lika viktig, musiken korresponderar med texten.

Fredagen blir en riktig trubadurkavalka med mer än 25 medverkande, däribland Pierre Ström själv, Elin Lyth, Kurt Öberg, Johan Johansson och Eva Hillered. Under kvällen kommer också YTF:s hedersmedlemskap att tilldelas veteranerna Jeja Sundström och Owe Thörnqvist.

Patrik Lindgren

[länk till evenemanget]


Fler recensioner

Annonser