Redaktionsbloggen

João Bosco är en av flera brasilianska artister på sommarens festival. Pressbild.

Ystad Jazz laddar för utökad sommarfest

27 feb 2024

Ystad Sweden Jazz Festival är framme vid sin femtonde upplaga och passar på att förlänga evenemanget med en extra dag, en söndag med konserter i Charlottenlunds slottspark, strax väster om staden.

Men vilka kommer då? Jo, idag avslöjades vilka bokningar som är klara hittills, och det ser ut att bli en maffigt brokig mix av amerikanskt, brasilianskt och förstås en massa svenskt på de olika scenerna.

Ett av de tyngst vägande namnen får sägas vara den snart 80-årige trummislegenden Billy Cobham, som kommer hit med band. Från Rio de Janeiro flyger självaste João Bosco med kvartett och från samma håll kommer även den flitige Sverigebesökaren Yamandu Costa, gitarristen som just spelat in ett duoalbum med pianisten tillika festivalens konstnärlige ledare Jan Lundgren – skivan kommer i sommar på tyska skivbolaget Act och de ger en gemensam konsert på festivalen.

Också australiensiska jazzsångerskan Sarah McKenzie har en uttalad förkärlek för det brasilianska, så det lär bli en del bossatakter även här.

Helt andra takter lär det bli från isländska fusionfantomerna Mezzoforte, liksom från superkvartetten Sissoko/Segal/Parisien/Peirani – vars utsökta album Les égarés vi skrivit om i Lira.

Ett par hyllningskonserter blir det också. Den ena tillägnad Putte Wickman som skulle ha fyllt 100 år i år (med bland andra Viktoria Tolstoy och Claes Crona). Den andra var tänkt mer som ett firande av festivalens hedersambassadör Georg Riedel, men efter dennes bortgång blir också det en postum hyllning med bland annat Bohuslän Big Band och en rad ännu ej avslöjade solister och sångare.

Ystad Jazz äger rum onsdag 31 juli – söndag 4 augusti, och det fullständiga programmet samt biljetter släpps preliminärt 26 mars.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser