! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Youssou N’Dour spelar på återinvigt Bataclan

14 apr 2016

Legendariska Parisklubben Bataclan öppnar igen efter terrordåden som skakade världen den 13 november i fjol. Och ingen mindre än Youssou N’Dour kommer att vara med under invigningsveckan – ett år efter terrordåden.

Ett exakt datum för själva nypremiären är inte satt ännu, men klubbens ledning meddelar på Twitter att renoveringen är i full gång.

Klart är att brittiska indierockaren Pete Doherty från The Libertines blir en av de första artisterna ut på Bataclans scen, den 16 november. Detta blott ett år och tre dagar efter dödsskjutningarna, då 89 personer dödades inne på Bataclan mitt under pågående spelning med Eagles Of Death Metal.

Den Lira-bekanta senegalesiska stjärnan Youssou N’Dour framträder två dagar senare, kompad av sin orkester Super Etoile de Dakar. N’Dour är van vid att spela på Bataclan, liksom många andra akter inom folk- och världsmusik. Tinariwen gjorde 2007 en omtalad konsert på Bataclan, med Robert Plant som gästartist. Media var på plats och det var där och då som den stora Tinariwen-bollen verkligen började rulla.

Ett annat exempel är Tinariwens landsman Toumani Diabaté, mästerlig koraspelare från Mali. Kolla in den muntra videon nedan, så långt från terrordåd du kan komma.

– Vi vill behålla klubbens värme och vänlighet och upprätthålla dess populära, festliga anda, säger Bataclans ledning i ett officiellt uttalande.

Bataclan byggdes ursprungligen 1864 och ritades av arkitekten Charles Duval. Stället är döpt efter en operett av Jacques Offenbach. På engelska blir namnet ungefär liktydigt med uttrycket ”all that jazz”.

Maurice Chevalier och Edith Piaf är bara några av alla artister som haft sina första framgångar på Bataclan. I modern tid har alla från Emmylou Harris till David Byrne spelat på klubben. Jeff Buckley tillhör de artister som släppt liveskivor inspelade på Bataclan.

Nu får äntligen flera artister åter chansen att stå på scenen där. Nada Surf från USA och franska MZ är två andra akter som är klara för att spela på Bataclan i höst.

text: Timo Kangas
bild: Henryk Kotowski

Annonser