Redaktionsbloggen

Sigrid Moldestad med duon Hazelius Hedin. Bild: Magnus Skrede

Vrid upp värmen med trion Hazelius Hedin Moldestad

17 nov 2023

Kyligt och småbistert ute i dag så vi tjuvstartar med ett tips om lite värmande vintermusik. Det är norska folkmusik-esset Sigrid Moldestad som slagit sig samman med svenska duon Hazelius Hedin för en gemensam julsingel.

Sången Sjå opp mot stjernene / Stjärnor över låga stugor spelades in i Esbjörn Hazelius studio i Lund i maj, där de tappert försökte skapa passande julstämning mitt i försommaren. 

Melodin är skriven av Egil Monn-Iversen, texten av Arne Paasche Aasen, och de sjunger den omväxlande på norska och svenska.

– Texten talar om andlighet, både ur det enorma världsallts-perspektivet, som pytteliten människa under stjärnorna, och samtidigt en andlighet närvarande i de mest vardagliga situationerna, som till exempel i kontakten mellan nära och kära. Oavsett vad man tror på eller inte, så har julen den speciella egenskapen att göra många av oss lite extra mottagliga i hjärtat för medvetenheten om denna ständigt närvarande magi, både i det stora och det lilla, berättar Esbjörn Hazelius.

Trion ger sig om några veckor ut på en längre turné, först genom Norge 6-17 december och avslutningsvis två datum i Sverige, den 18 december på Stallet i Stockholm och dagen därefter på Stadsbiblioteket i Ängelholm.

Parallellt med detta har Sigrid Moldestad även ett eget album på gång: 1 december kommer skivan Breim där hon varvar solospel på fiol och hardingfela med sånger tillsammans med musiker som Sigbjørn Apeland på tramporgel och Torbjörn Netland på cittern.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser