Redaktionsbloggen

Vinn ditt eget ex av uppfräschad Guds spelemän

2 okt 2023

På självaste kanelbullens dag nu på onsdag är det dags för Garmarna att återutge sitt klassiska album Guds spelemän i nymastrat skick och faktiskt för allra första gången på lp – i fräckt ljusröd vinyl dessutom, allt i varsamt omgjord design.

Albumet kom ursprungligen ut 1996 och med låtar som Herr Mannelig och Vänner och fränder blev det skivan som definitivt tog gruppen ut i världen – den sålde bortåt 90 000 exemplar internationellt och belönades hemma i Sverige med både Grammis och Guldskiva – och inte minst, 2018 hamnade den på plats sju på Liras lista över tidernas viktigaste svenska folkmusikskivor.

Vi har ett ex över här på Lira-redaktionen av både vinyl- och cd-utgåvan och tänkte tävla ut dessa till bättre behövande där ute.

För att delta, svara på frågan vilken av Garmarnas skivor som är deras allra bästa? Inget svar är förstås direkt fel, men roligt att få veta vad ni tycker … Och skriv om du föredrar lp eller cd!

SKIVORNA
Garmarna (1993)
Vittrad (1994)
Guds spelemän (1996)
Vedergällningen (1999)
Hildegard von Bingen (2001)
6 (2016)
Förbundet (2020)

Mejla ditt svar till tavling@lira.se senast onsdag så är du med i tävlingen!

Uppdatering, 5 oktober:

Tävlingen är avgjord – svaren har vällt in från när och fjärran men bara två kunde vinna, och vi säger grattis till Charlotte Tollstén i Göteborg som vinner cd-versionen och Erik Barthold i Garmstaden Sundsvall som får den på vinyl. Kommer på posten!

Omröstningen då? Jo, Guds spelemän ryckte ifrån tog en säker seger, närmast följd av Vedergällningen och tätt därefter senaste skivan Förbundet. Men också 6 fick några röster, liksom kortdebuten Garmarna, Vittrad och Hildegard von Bingen.

Flera bidrog också med små berättelser om hur de upptäckte Garmarna, som denna: ”Hade länge letat efter modern folkmusik utan att veta att jag sökt efter det, när jag hörde låten Gamen var mitt letande slut och jag har varit ett fan sedan dess!”

/Redaktionen


Fler recensioner

Annonser