! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Veteraner och nykomlingar på Liras uppdaterade spellista

17 maj 2019

Två veckor sedan sist (och en deadline) men nu kör vi igen! Och börjar med en riktig tungviktare som möjligen vacklar lite hit och dit på sin nya skiva men här sitter Polarpristagaren Youssou N’Dours moderniserade mbalax fint.

Afrikanska bottnar hörs även på nästa spår med tyska nonetten Wanubalé som mixar jazz med funk och afro. Det här är deras första singel – snyggt tycker vi!

Kate Rusby har lite mer i katalogen, hennes nya skiva är hennes tjugonde, tror vi, och handlar som titeln antyder om filosofer, poeter och kungar.

Torgeir Vassvik är en norsk-samisk artist som är att hålla ögonen på – spännande mix av jojk och schmananistisk rock.

Så hopp till en kuplett av Ferlin i tolkning av Dan Viktor och Dan Magnusson – låter lite som ett möte mellan Cornelis möter Tom Waits, eller vad tycker ni? Läs gärna en fin liten intervju med Dan Viktor i Lira Festival!

Tvärs över tidsåldrarna löper också nästa stycke, med duon Ellinor & Leonor på fiol och cello. Elliot Elliot är ingen duo men heller ingen soloartist – snarare är han festfixaren som bjuder in sina bästa musikerbekanta för att förverkliga sina olika visioner. Här hörs storheter som Adam Forkelid, Morgan Ågren och Mattias Ståhl.

Sistnämndes vibrafon för oss osökt in på nästa artist som är en annan maestro på instrumentet, Joel Ross, som hörts i olika kul sammanhang men nu debuterar i eget namn på tunga Blue Note.

Waterboys Mike Scott har jag följt sedan barnsben, mina alltså, men inte så nära på senare år – vi har inte varit helt överens om riktningen känner jag. Men här får han  till det tycker jag i denna lättstudsande backspegelsblues.

En riktig veteran är Abdullah Ibrahim, som ju vägrar trappa ner – och 84 är väl ingen ålder. Här lite sydafrikanskt doftande New Orleans-sväng!

Sarathy Korwar då! Jo, född i USA, uppvuxen i Indien men just nu en vital del av Londons urbana jazzscen som vi tjatat så mycket om på sistone. Här en sprillans singel som försmak av ett kommande nytt album som vi ser fram emot!

Vi får avsluta med att tagga ner lite efter den där va? Läge då att bjuda upp Ian Noe på scenen, ännu ett namn att skriva ner på americana-listan, kanske i närheten av favoriten Colter Wall.

Ha en fin helg hörni!

Patrik Lindgren

Annonser