! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Vemod och glädje med Glesbygd’n

Glesbygd’n
Bio Norden, Jokkmokk, 3 februari 2017

När Glesbygd’n spelar blir det härligt fullt och stökigt på scenen. På fredagskvällen under Jokkmokks marknad var det konsert och samtidigt skivsläpp av ep:n En smak av tjära, blod och sprit.

Glesbygd’n spelar rootsigt gungande reggae. Vemodsreggae har den kallats. Texterna, som sjungs på bred Arvidsjaurdialekt, är både politiska och ibland mer poetiska. De försvarar den lilla människan och rätten att leva det enkla livet. Sångaren Arvid Andersson har ett ärligt tilltal och hundra procent närvaro på scenen. Att de är så många musiker i bandet tillför ett pampigt sound.

Senast jag såg bandet live var på Urkultfestivalen i somras. Då med en publik som dansade så att hela marken gungade. Därför kändes det lite konstigt med en så stillsam publik den här kvällen. Trots otroligt svängiga låtar som Knugen faller”och trots gästartister som yrvädret Gonza-Ra, Johan Airijoki och Patrik Öhman, satt publiken still i sina bänkrader. Men konserten som sådan var ju inte mindre bra för det. Glesbygd’n levererar alltid en härlig känsla av vemodsblandad glädje.

Är man på Jokkmokks vintermarknad får man för övrigt inte missa alla de spontana livespelningar som äger rum på Café Gasskas. Direkt efter Glesbygdn’s konsert gav Sara Parkmans Skog en suverän spelning där.

text: Susanne Holmberg
bild: Vladimir Nieto Gonzalez

Annonser