! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Väsen håller lågan vid liv – i dag släpps nya skivan Brewed

28 apr 2017

Efter 28 år tillsammans och med en ny platta i hand är Väsen supergruppen som sätter exempel för hur ett långlivat musikaliskt äktenskap kan byggas. Nyckelharpisten Olov Johansson berättar för Lira om vad som för Väsen samman år efter år; den intuitiva lättheten i samspelet mellan de tre är en viktig komponent i sammanhanget.
– Personligen tycker jag det är allra bäst att spela med Väsen när jag har gjort andra spännande saker först. När jag varit iväg och gjort ett otroligt utmanande och krävande samarbetsprojekt … Och så träffar jag de här gamla polarna som jag har spelat med i trettio år och känner hur lätt det kan gå. Det är som att öppna en kran och så sprutar det ut kollektivt musicerande!

Olov Johansson, Mikael Marin på femsträngad viola och Roger Tallroth på tolvsträngad gitarr – även om de känner varandra mer än väl lyckas de fortfarande komma till ögonblick av totalt nyskapande. Däri finns en stark kreativ gnista.
– Det där är goda stunder, när man kan göra någonting som förvånar de andra i bandet genom något man säger eller spelar. Men de allra bästa stunderna är när någon i bandet förvånar båda sina kollegor och sig själv! När man känner att nu hände någonting som ingen i bandet förväntade sig – med det hände ändå. Det hände senast nu när vi var i studion.

Väsens nya skiva Brewed släpps på cd den 28 april (digitalt 5 maj) och innehåller femton nyskrivna originalkompositioner. Det kan det gott hända att Väsen i och med Brewed inte bara överraskat sig själva utan även en och annan lyssnare.
– Det finns en del musik på plattan som är lite annorlunda, som innehåller ett ovanligt Väsenmusicerande. Några låtar som sticker ut – Bråkstaken är sån, jag tror aldrig vi har gjort en låt riktigt på det viset. Andra låtar blev däremot klassiska Väsenlåtar! Hogmarkar’n till exempel, den blev en typisk Väsenpolska.

Hur vore det att avsluta med ett musikaliskt äktenskapsråd? Här nedan – några rader om valet mellan att tiga och tala:
– Något vi har lärt oss med åren är att om vi börjar prata om ett arrangemang eller en låt så är det lätt att fastna i det. Det är ofta bättre att spela. Sen kan man komma med konkreta förslag, liksom ”vi provar det här!” men då gäller det att direkt visa musikaliskt vad man hör inom sig. På så vis har vi hela tiden gjort den musik som vi själva vill spela. Och som vi själva vill höra.

text: Sunniva Brynnel
bild: Sarah Thorén

Spelningar framöver:
4/5 Ål, Norge
5/5 Riksscenen, Oslo (med Dreamers’ Circus)
6/5 Växjö-Linneryd, Korrö Loge
10/6 Ransätersstämman
8-9/7 Førdefestivalen, Norge
11/7 Krylbo, Bäsinge, Humlebackens Kulturhus
12/7 Uppsala, Sävja Kyrka
13/7 Örsundsbro, Gamla Bion
24-25/7 Sunne, Västanå Folk Festival

Annonser