Redaktionsbloggen

Väsen delar ut medalj på Folkmusikgalan i Uppsala

12 apr 2013

Med en vecka kvar till den stora Folk- och Världsmusikgalan i Gävle hålls i morgon lördag den vartannatårliga Folkmusikgalan på Uppsala Konsert & Kongress. Bakom arrangemanget står Musik i Uppland tillsammans med folktrion Väsen, som i år passar på att dela ut den allra första Väsenmedaljen. Ett egeninstiftat pris som ska gå till någon som gjort en fantastisk insats för folkmusiken i Sverige.

Olov Johansson förklarar lite närmare:

– Det kanske kan tyckas lite komiskt att börja dela ut en medalj nu på 2000-talet men vi tycker att det kan vara på sin plats att vi får ett tillfälle att uppmärksamma personer som vi tycker har gjort något fantastiskt för folkmusiken. Vi tycker det är roligt att dela ut en medalj! Vi kommer att dela ut medaljen vartannat år eller så ofta som det behövs.

Och vem som blir den första mottagaren får vi alltså veta på lördag. På själva galakvällen spelar, förstås, Väsen själva samt några av de musikaliska vänner de funnit världen under trions många spelresor: dels irländsk/amerikanska fiol/gitarr-duon Martin Hayes och Dennis Cahill, dels den fantastiska ungerska sångerskan Márta Sebestyén som kommer med eminent band.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser