! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Duon Jonathan Larsson & Oskar Reuter blev en kvartett med Anna Larsson och Guro Kvifte Nesheim. Bild: Josefine Edensvärd.

Varmt och innerligt när folkmusiken intog Hängmattan

23 nov 2018

Oskar & Jonathan med gäster
Doggerland
Klubb Ankaret, Café Hängmattan Göteborg 22 november 2018

Medan legendariske vissångaren John Holm kvider fram sina tragiska sånger som utspelar sig i Stockholmsk sjukhusmiljö på andra sidan en dörr i Musikens Hus sjunger Doggerlands Richard Burgess att solen aldrig lyser på de fattiga, i en gammal Richard Thompson-låt. Men aftonen känns trots detta aldrig särskilt deprimerande. Tvärtom, det är en särdeles varm och innerlig kväll inne i Musikhusets kafédel som apropå den vilsamma musiken lämpligt nog har namnet Hängmattan.

Akt ett innebär Oskar Reuter på nyckelharpa och Jonathan Larsson på dragspel. Reuter sköter melodispelet och Larsson ackord och näst intill tramporgeltungt baskomp på dragspelet, samt emellanåt höga små väluttänkta slingor i diskanten. Strålande snyggt dragspelande till nyckelharpan, repertoaren är egenkomponerad och oftast mycket vacker, kanske på grund av att den i flera fall är komponerad till nyfödda och dito gifta. Och så får vi höra en låt med den geniala och så göteborgska titeln Spaghetti polonaise, en pastapolska helt enkelt. Efter några låtar inträder gästartisterna Guro Kvifte Nesheim, som apropå brudmarscherna spelar på en hardangerfela d’amore, och Anna Larsson på gitarr och det hela blir genast tyngre och svängigare.

burgess

Sångaren Richard Burgess i trion Doggerland. Bild: Josefine Edensvärd.

Denna fina inledningsakt följs alltså av trion Doggerland, med sammanhållet och alldeles lagom variationsrikt spel. Jenny Gustafsson visar upp sin breda repertoar av stråkbehandling, Richard Burgess sjunger kraftigt men mjukt och behagligt i brittiska och norska visor till eget concertinakomp och sist men inte minst får vi också höra Anders Ådin visa sitt stora kunnande på folkgitarrspel och vevlirande. Sammanfattningsvis en härlig kväll med den västkustska folkmusikens Kal, Ada & Co som gjorde allt för att bekämpa novembertungsinthet.

Bengt Edqvist

Annonser