! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Uuskyla imponerar bakom Brötzmann

Peter Brötzmann & Peter Uuskyla
Nefertiti, Göteborg, torsdag 6 februari 2014.
Det ser riktigt bra ut på papperet. Den legendariske tyske avantgarde-musikern Peter Brötzmann tillhör den frigående jazzens främsta namn sedan snart ett halvt sekel tillbaka, och var insyltad i Fluxusrörelsen. Här i duo med trumslagaren Peeter Uuskyla, som spelade mycket med Bengt ”Frippe” Nordström en gång i tiden.
Brötzmann växlar mellan saxofoner och klarinetter men kommer inte riktigt igång på allvar, har kanske en lite motsträvig dag på jobbet. Ja, alltså, han ser ju ut att vara tillfreds, men det kanske är någonstans där problemet sitter. Det är liksom ännu en dag på jobbet.
Den Göteborgsbaserade trummisen Peter Uuskyla ser däremot ut att ha inspiration för två. Hans fria spelstil lever upp i kväll – mycket släkt och vänner i publiken
– och stöttar Peter Brötzmann med både lekfullhet och stringens. Uuskyla hakar i Brötzmann på det mest naturliga vis, och rullar in bollen med perfekt avvägd fart för att förläna tysken maximal målfarlighet.
Det är inte så att Brötzmann missar några öppna mål. Han bara dribblar lite enligt de välkända knep som sitter i ryggmärgen, och kvällen blir trevlig men får ändå karaktären av en vänskapsmatch.
Timo Kangas

Annonser