! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Upptäcktsresande i musik

25 apr 2018

Danilo Pérez, John Patitucci, Brian Blade (Children of the Light)
Fasching, Stockholm, måndag 23 april 2018

Stockholmarna fick ett unikt tillfälle att beskåda tre musikaliska mästare från Wayne Shorter Quartet i ett nytt ljus. För Children of the Light träder fram med en egen stark identitet när de gästar jazzklubben Fasching. I stället för Wayne Shorter väljer Danilo Pérez den här gången att spela och hylla Thelonious Monk i en pianosvit där Gallop’s Gallop och Pannonica ingår i ett exemplariskt sinnrikt framförande.

Det blir något av en andhämtningspaus för de andra två musikerna i trion. En trio som är så samspelt och lyhörd att såväl vi i publiken som medlemmarna själva skrattar rakt ut. Så mycket uppfinningsrikedom, lekfullhet och precision det ryms i de här musikerna! Danilo Pérez kan knappt hålla sig på sin pianopall utan vänder sig om mot de fascinerade Faschingbesökarna och bara kiknar av glädje när det improviserade möter det inpräntade och de där fullträffarna uppstår. För det gör de ofta den här kvällen.

Den Panamafödde Danilo Pérez pekar mot trumslagaren Brian Blade eller kontrabasisten John Patitucci och så är lekstugan i gång. Det är underbart att se denna uppspelta musikalitet, och att det sker till en musik som på ett så sömlöst vis sammanfogar grepp från latinjazz och mer mainstreamjazz gör det hela till en oslagbart skön upplevelse.

Merparten av materialet hämtas från 2015 års trioalbum Children of the light och allt är komponerat av Danilo Pérez utom ett nummer vardera av John Patitucci och Brian Blade. Kvällens andra låt, Gratitude, är dock plockad från albumet Panama 500, som Pérez släppte i eget namn 2014 och har den spanska upptäcktsresanden och conquistadoren Vasco Núñez de Balboas strömtåg på Panamanäset som grund.

Kongenialt nog är herrar Danilo Pérez, John Patitucci och Brian Blade lika mycket upptäcktsresande i musik. Även när de är ”One man Shorter”.

Timo Kangas

Annonser