Redaktionsbloggen

Unika inspelningar med Päckos Helmer ges ut i samband med Bingsjöstämman

26 jun 2017

Den 5 juli är det dags för Bingsjöstämman – i år med extra fokus på vallmusik och kvinnorna bakom den – men där en av årets händelser också lär bli utgivningen av en skiva som fyller ett stort tomrum i dokumentationen av den stolta Bingsjötraditionen.

Det handlar om aldrig tidigare utgivna inspelningar av spelmannen Päckos Helmer, spelande låtar efter fadern Päckos Olle – jämnårig och jämbördig med den utomsocknes mer beryktade Hjort Anders.

Bakom inspelningarna och utgivningen finner vi spelmannen Reidar Hammarsten som träffade Päckos Helmer första gången 1975 och sedan kom att stå honom nära fram till Helmers död 1985. Helmer lärde Reidar sina låtar och denne såg inte bara till att förvalta låtarna genom att spela dem och lära ut dem i sin tur, han spelade också in Helmer på band vid en rad tillfällen, ofta hemma i Helmers kök.

Ett urval av dessa bandinspelningar har nu alltså iordningställts till cd:n ”Päckos Helmer spelar Bingsjölåtar i traditionen efter Päckos Olle”.

I nästa nummer av Lira (ute 14 september) kan du läsa en längre text om Reidar Hammarsten, Päckos Helmer och Päckos Olle.

Patrik Lindgren

https://www.bingsjostamman.se/2017/


Fler recensioner

Annonser