! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Umeå Jazz tjuvstartar femtioårsfirandet med mäktigt program

25 okt 2017

Det är ju kul att fira så när anrika Umeå Jazz Festival nu närmade det stolta halvseklet så bestämde man sig för att tjuvstarta lite.

Således inleds – i dag torsdag! –  det ett år långa 50-årsjubileumet redan med årets festival, som ju faktiskt mycket riktigt är den femtionde i ordningen sedan starten 1968.

Men om vi lämnar kalenderbitardiskussionerna så kan vi konstatera att Umeå håller stilen som en av Nordens äldsta och mest välrenommerade jazzfestivaler.

Invigningen äger rum i dag på Norrlandsoperan, men de flesta konserter resten av veckan hålls sedan på Umeå Folket Hus olika scener och avslutas på söndag på Umeå JazzStudio.

Programmet är i år närmast hisnande i både kvalitet och bredd – tunga jazzhändelser som Ambrose Akinmusire Quartet, Django Bates med sitt Sgt Pepper-projekt ihop med Norrbotten Big Band, Lina Nybergs orkestrerade Terrestrial och brittiska Phronesis blandas upp med ett vitt spektrum av genreangränsande musik, av allt från Loney Dear till Natacha Atlas, Yemen Blues till Sinikka Langeland. Då har vi inte ens nämnt t ex häftiga trion Omar Sosa/Trilok Gurtu/Paolo Fresu (på bilden ovan)

En annan höjdpunkt lär också bli lördagens specialhappening med 50th Edition Jazz Orchestra – som ska framför musik med koppling till Umeås djupa jazzrötter. Ensemblen leds av saxofonisten och umesonen Jonas Knutsson, som får hjälp av exempelvis Lisa Lestander, Mats Gustafsson och Joakim Simonsson.

https://umeajazzfestival.se/

PL

Annonser