! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Dhafer Youssef kommer till Umeå med sin välberesta oud.

Umeå Jazz äntrar sitt andra halvsekel med brett program

23 okt 2018

I veckan rullar det femtioårsfirande Umeå Jazzfestival igång med artister som Adam Bałdych, Goran Kajfeš Subtropic Arkestra, Dhafer Youssef, Rohey, Angélique Kidjo och Johan Lindström Septett.

Lira tog ett snack med festivalens konstnärlige ledare Lennart Strömbäck.
– Vi startade den stora jubileumsfesten under förra årets festival. Nu landar vi mer i en reflekterande och inte alltför yster avslutning på det här året, säger festivalens konstnärlige ledare Lennart Strömbäck.

Umeå Jazzfestival såg dagens ljus för första gången 1968 och Strömbäck har varit konstnärlig ledare sedan 1991. Jag är nyfiken på hur festivalens utveckling sett ut sedan Strömbäck kom in i bilden.
–  Dels har vi erövrat en ny publik, de som inte haft jazzen som sin ungdomsmusik. I början av 1990-talet fanns det en grupp konsertbesökare som fortfarande hade sådana starka bindningar till jazzen, men de var till åren redan då. Nu har vi liksom fyllt på med nya generationer.

Vad kul att det skett en återväxt!
– Ja, absolut. En annan aspekt är att vi försökt lägga upp festivalen så att varje festivalscen haft ett särskilt innehåll, ett koncept som man kunde ta del av år efter år. Till exempel scenen Jazzlabbet – första åren var det väldigt glest med lyssnare där, i ett litet, intimt rum. Men nu är det i princip alltid kö och man får vara på hugget för att komma in!

Strömbäck menar att publiken som kommer till Umeå Jazzfestival blivit mer öppen och nyfiken.
– Man är inte bara där för att lyssna på bekräftande jazzmusik, utan också för att kolla in uttryck man inte själv känner till.

Och den där nyfikenheten hos publiken har ni själva säkert haft en del i att kultivera?
– Jo, det tror jag nog. Under festivalens tidigaste år fanns ju de här stora drakarna i livet, som Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Count Basie … I dag är många av de stora stjärnorna borta, förutom namn som Keith Jarrett, Herbie Hancock och Pat Metheny. Nu när folk läser programmet är det många som inte har en aning om vad artisterna gör, men för mig är det en signal att det är själva festivalen som lockar: ”Går vi dit så vet vi att vi får uppleva något starkt, oavsett om vi känner till det sedan innan eller inte.”

Sunniva Brynnel

(Ur Lira #4 2018)

Hela programmet hittar du här.

Lira kommer att bevaka festivalen på plats. Håll utkik på Lira.se efter recension!

Annonser