! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Tuuletar och Aki Rissanen bland vinnarna på finsk grammisgala

6 feb 2017

Den finska motsvarigheten till Grammisgalan – Emma Gaala – hölls i helgen och bland vinnarna vill vi gärna lyfta fram två: pianisten Aki Rissanen fick jazzpriset för sitt trioalbum Amorandom. Lira recensent Johan Scherwin var inte alldeles övertygad när vi skrev om skivan i våras, men ringade målande in skivan så här:

” … en blandning av repetition och tvära kast, stämningar och motiv som byggs upp, ersätts av andra och följs av nya i en kedjereaktion som rullar på. Stundtals är tempot högt och intensivt, stundtals mer stilla och reflekterande. Musiken är genomgående direkt och tonerna ligger tätt och nära inpå, som om mikrofonerna stoppats in i instrumenten och stängt ute det mesta av rummet. Det ger en kantighet, till och med en hårdhet i anslaget, som berövar musiken delar av den suggestiva kraft som minimalism trots allt bygger på.”

Lyssna själva via länken nedan! Skivan gavs ut i våras på brittiska Edition Records.

I kategorin ”Etnoalbumi” var det den internationellt uppmärksammade vokalgruppen Tuuletar (bilden ovan) som rodde hem priset för sitt album Tules Maas Vedes Taivaal. Finsk folksång i modern stil. Eller ”vocal folk hop” som de säger själva. Tuuletar spelar i Helsingborg på Nordic Showcase dagarna innan den svenska Folk & Världsmusikgalan.


Annonser