! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Tungt kulturpris till klanen bakom Västanå Teater

9 mar 2017

Leif Stinnerbom, Inger Hallström Stinnerbom och Magnus Stinnerbom får Natur & Kulturs kulturpris 2017 för sitt arbete med Västanå Teater – för ”deras förmåga att ur en folkkultur – musik, myter och sagor – skapa en egensinnig, sinnlig och poetisk teater, på samma gång djupt förankrad i det Värmland som är Västanå teaters plats på jorden och i en klassisk teatertradition. Med stor fantasi skapas föreställningar med scenkonstens alla uttrycksmedel.

Prissumman är 300 000 kronor och ges till ”en eller flera personer som har gjort en väsentlig insats på kulturområdet”.

– Årets pristagare förvaltar synnerligen väl Värmlands kulturtradition och ger Sunne en alldeles extra glans. De tre pristagarna bidrar gemensamt och var och en för sig till en teater som sjuder av liv och kreativitet, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Förutom pengarna och äran får varje vinnare bronsskulpturen Kunskapens träd av konstnären Ernst Nordin. Priset kan ges till personer inom en mängd olika yrken, som författare, regissörer, fotografer, konstnärer, journalister, artister, koreografer och forskare.

Bland de senaste årens pristagare kan nämnas Bruno K Öijer, Marie-Louise Ekman, Jan och Maria Berglin samt grundarna av Fotografiska i Stockholm.

Text: Patrik Lindgren
Bild: Olle Hallström

Annonser