Redaktionsbloggen

Evert Taube hösten 1964. Bild: Gunnar Nilsson/SVT

Tre timmar Taube i ny dokumentär

20 dec 2021

I dag är det premiär på Sveriges Television för regissören Jane Magnussons tredelade dokumentär Evert! Evert! Evert!, om nationalskalden Evert Taube.

Serien är en på det stora hela kronologiskt upplagd historia, från uppväxten på Vinga via de föga lyckosamma konstnärssträvandena i Stockholm till den långa, vindlande karriären som visförfattare och estradör – men med många avstickare och skiftande infallsvinklar, även de mindre smickrande, som hans fåfänga och ständiga och omättliga bekräftelsebehov.

Förutom mängder av filmklipp, många framletade från längst in i arkivskåpen, får vi möta långa rader av människor som ger sin bild av Taube: forskare, professorer och andra experter, journalister som Martin Nyström och Andres Lokko (som bägge ger tänkvärda analyser), släktingar, Ernst Billgren (som bor i Taubes gamla ateljé och lägenhet), förläggaren Albert Bonnier med flera med flera.

Och för att ge musikalisk substans och kropp bjuds en lika lång rad artister in att tolka Taube tillsammans med ett eminent litet husband bestående av Martin Hederos och Dan Berglund med Stefan Sundström som ett slags charmigt yvig kapellmästare.

Musikinslagen är många och centrala och fungerar både som välbehövliga pauser i informationsflödet och ett slags fördjupning, breddning och ska vi kalla det nutidifiering. Bland namn som Bo Sundström, Andreas Kleerup, Nicolai Dunger, Frida Hyvönen, Ebbot Lundberg, Miriam Bryant, Lill Lindfors, Malena Ernman och Thorsten Flinck finner vi roligt nog även den Iran-födde musikern och Taubetolkaren Päyam Tabatabayi, som vi mötte i en intervju i Lira i våras.

Han framför bland annat Balladen om Briggen Blue Bird av Hull, men det är besynnerligt att just Tabatabayi sedan inte får chansen komma till tals – det hade rimligen varit intressant att höra denne nyblivne svensks syn på Taubes konstnärsskap som komplement och kontrast till alla som vuxit upp med honom sedan Byssan lull.

Patrik Lindgren

Första avsnittet av Evert! Evert! Evert! visas på SVT1 ikväll kl 20.00, men hela serien ligger sedan i morse på SVT Play.https://www.svtplay.se/evert-evert-evert

Annonser