Redaktionsbloggen

Tre musiktips inför helgen

7 okt 2022

Fredagar är musiksläppardagar – så här är några aktuella redaktionsfavoriter att kasta sig över!

Först ut en ung svensk jazzmusiker som nog är obekant för många men så kommer det knappast att förbli särskilt länge. Den i Malmö baserade altsaxofonisten Hannes Bennich kommer om några veckor att släppa sin första skiva i eget namn, på det välrenommerade brittiska skivbolaget Whirlwind Recordings.

Albumets tema är drömmar, egna och andras, och inledningsspåret som vi kan höra här, Billy’s charm (länk till alla tillgängliga sätt att strömma låten), är inspirerat av Billy McFarland, grundaren av den beryktade Fyre Festival som lanserades som en superlyxhappening men snart kollapsade under stort buller och bång.

Jag vet inte om jag hör den historien riktigt här men däremot hör jag tydligt en ypperlig musiker presentera sig för omvärlden. På pianot hör vi Britta Virves som också släpper eget i höst – det återkommer vi till …

Vidare till vårt norska grannland där Erlend Viken Trio just skjutsat iväg nya skivan Fete slåtta (arbetstiteln lär ha varit Gammelt ræl, ”gammal räls”, som i spår då tänker vi). Albumet är hardingspelaren Vikens hyllning till den norska tradlåtskatten, men förstås tolkade på trions eget vis med fiol, elgitarr och kontrabas som grund – på några spår medverkar också Olav Torget på det afrikanska stränginstrumentet konting.

Det afrikanska inflytande tränger igenom också på detta spår, Suldal, där Sondre Meisfjords kontrabas-intro faktiskt låter lite som en ngoni-luta.

Just i dag släpps också ett nytt, fint album med Caroline Schröder under soloartistnamnet Caro Luna – efter att tidigare ha gett ut tre album i konstellatiionen Caro & El Club Vigil. Albumet Estudio sobre el amor är framarbetat i nära samarbete med producenten Andreas Unge och hämtar näring ur ett brett spektrum av latinamerikansk musik.

Den oerhört vackra A mi madre, som också inleder albumet, är Caro Lunas hyllning till moderskapet i allmänhet och i synnerhet till hennes egna mamma, som nyligen gick bort efter flera års sjukdom i alzheimer.
– Jag ville ta mig an de stora frågorna på det här albumet. Livet, döden och kärleken, säger Caro Luna i pressutskicket.

Text: Patrik Lindgren
Bilder: Gianluca La Bruna (Hannes Bennich), Pressbild (Caro Luna), Sigurd Ytre Arne (Erlend Viken Trio)


Fler recensioner

Annonser